Lijstjes

19 oktober, 2022 - Uitgeest

Marjolein Geldermans heeft altijd een to-do lijstje op haar keukentafel liggen. En zij is vooral tevreden als zij aan het eind van de dag de nuttige dingen van haar lijstje heeft kunnen schrappen. Maar zij vraagt zich af of het niet meer gaat om 'zijn' dan om 'doen'. Lees erover in onderstaande column:

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

In deze tijd van zorgen en narigheid in de wereld lijkt het extra belangrijk om aandacht te besteden aan de ‘gewone’ dingen van het leven zoals vriendelijkheid en aandacht voor elkaar. Toch heb ik zelf de neiging om mijn energie vooral te steken in het doen van nuttige dingen en daar mijn gevoel van tevredenheid aan af te meten. Dat kunnen dingen zijn van allerlei nut, zoals kasten opruimen, de tuin doen, of een stukje schrijven. Op de keukentafel ligt altijd, maar dan ook écht áltijd een to-do lijstje dat meestal te lang is. Dat doenerige zit in de familie. Zo leerde ik van mijn oudste broer om bovenaan het lijstje met geplande activiteiten te zetten ‘Vandaag’. En dan een hele rij van klusjes daaronder. Heb je die dag niet alles kunnen doen, laat je het liggen tot de volgende dag, dan is het weer ‘vandaag’. Een briljante vondst en zo simpel.
Ik ben vast niet de enige die houdt van lijstjes maken en tevreden terugkijkt op de dag omdat ik zoveel van mijn lijstje kan wegstrepen. Maar je kunt je afvragen waarom we ons gevoel van voldoening afmeten aan hoeveel werk we verzetten. Waarom bijvoorbeeld niet stilstaan bij hoe aardig we zijn geweest. Dus meer gericht op ‘zijn’ in plaats van op ‘doen’. Daar kun je ook een lijstje van maken. Zoals: heb ik vandaag gezorgd voor voldoende ontspanning, heb ik bewust genoten van prachtige herfstkleuren, vriendelijk geglimlacht naar iemand op straat, voldoende aandacht besteed aan mijn partner of kind? Ben ik aardig geweest vandaag? Aardigheid lijkt misschien een wat kleurloze eigenschap, maar je merkt toch dat, als iemand aardig tegen je doet, dit goed is voor je humeur. Je fleurt ervan op omdat iemand even aandacht aan je schenkt en je daarmee het gevoel krijgt dat je er toe doet. En je merkt dan dat je zelf ook aardiger wordt voor anderen. De ene aardigheid lokt de andere uit en het verspreidt zich zo als een olievlek. Dat maakt de wereld een beetje beter en prettiger.
Nou is niet iedereen van nature even aardig, maar je kunt het wel leren. ‘Happiness homework’, heet dat in mijn vak. Bewust elke dag minstens drie goede dingen doen voor een ander. Daar ga je je zelf ook beter door voelen. Komen we toch weer uit op het to-do lijstje, maar nu wel met een belangrijk deel ‘zijn’.

Marjolein Geldermans.