‘Hier wordt gebouwd voor Uitgeesters van alle leeftijden’

29 november, 2022 - Uitgeest

Op de plek waar de bibliotheek stond, tegenover sportzaal De Meet, is de bouw van een nieuw appartementencomplex van start gegaan. Met de bouw van Molenhof en de verbouw van de Witte School komen 33 koop- en 14 huurwoningen beschikbaar. Een geweldige kans voor Uitgeesters met woonwensen.

Foto: aangeleverd. Dorien Rodenburg op de bouwplaats: “Ongelooflijk dat ik hier over 2 jaar woon. Ik kijk er echt naar uit.”
Foto: aangeleverd. Dorien Rodenburg op de bouwplaats: “Ongelooflijk dat ik hier over 2 jaar woon. Ik kijk er echt naar uit.”

De bouwmachines draaien volop, de nieuwbouw op de oude bibliotheeklocatie krijgt stap voor stap vorm. In de bouwkeet aan de rand van het terrein vertelt Frank Putter van aannemersbedrijf J.M. Putter: “Zo’n 41 jaar geleden heeft mijn vader de bibliotheek gebouwd. Aan de Witte School die daarachter staat, heeft ons aannemersbedrijf door de jaren heen allerlei verbouwingen gedaan. We vinden het dan ook heel bijzonder om nu betrokken te zijn bij dit project en zijn er trots op dat wij dit in het dorp mogen realiseren.”

 

Volgens schema

Medio september is de bouw gestart. “We zijn begonnen met het boren van bodemlussen voor de warmtepompinstallaties. Vervolgens zijn de damwanden gedrukt voor de parkeerkelder die onder het complex komt. Daarna start het boren van de palen.” Frank benadrukt dat de palen niet ‘geslagen’ worden. “Door ze te boren, voorkomen we onnodige trillingen in de omgeving.” Over de planning zegt Frank: “We gaan uit van oplevering in de loop van 2024.”

 

Het plan voor de Molenhof en de Witte School is ontwikkeld door Leendert Steijger van M3 Ontwikkeling. “Voordat we begonnen met ontwerpen, zijn we eerst gaan rondvragen bij inwoners hoe zij naar hun dorp kijken. Wat opvalt, is dat zij erg betrokken zijn en een groot gevoel van trots hebben. Kenmerkend is verder de bouwstijl, met veel historische architectuur in het centrum. Daarbij wilden we graag aansluiten met ons ontwerp. Dat zie je met name terug in de afwisseling in de gevels. Om de drie tot vier woningen start er een nieuw blokje met een eigen architectuur, zoals je dat ook ziet aan de Middelweg. Zo hebben we een dorpse sfeer weten te creëren.”

 

Mix van koop en huur

De reacties op het ontwerp zijn positief. “Dat heeft niet alleen met het ontwerp te maken. Mooi is ook dat dit complex bestaat uit een mix van koopwoningen in verschillende prijsklassen en sociale huurwoningen. Hier wordt dus gebouwd voor Uitgeesters van alle leeftijden. Verder is het zeer duurzaam. Zo worden er warmtepompen geïnstalleerd en komen er zonnepanelen op het dak.” Hoewel Leendert al vele projecten heeft ontwikkeld, vindt hij de Molenhof een ‘bijzonder project’. “Dit complex voegt echt iets toe aan het dorp en draagt bij aan de leefbaarheid. Het zal medebepalend zijn voor het aangezicht van Uitgeest. We kijken uit naar het moment van oplevering.”

 

Dorien Rodenburg (30) is geboren en getogen in Uitgeest. Tijdens en na haar studie woonde ze in Amsterdam en Haarlem en reisde ze over de wereld. Nu verlangt ze terug naar haar roots. “Een groot deel van mijn familie woont hier, dus dit voelt als de beste plek om me te settelen. Het valt alleen niet mee om een huis te vinden. Ik ben al zo’n twee jaar op zoek, heb op de nodige huizen geboden, maar het is steeds niet gelukt. Toen dit complex op de markt kwam, besloot ik me meteen in te schrijven, maar ik durfde er niet op te hopen dat ik een appartement zou krijgen toegewezen. Er was zo veel belangstelling. Toen ik werd gebeld met het goede nieuws, kon ik het eerst niet geloven. Ik ben nog steeds zo blij.” Dorien wordt de gelukkige eigenaar van een tweekamerappartement van 46 vierkante meter.

 

Het duurt nog wel even voordat het appartement wordt opgeleverd. Intussen gaat Dorien een andere droom waarmaken. “Ik heb mijn baan opgezegd en ga een jaar naar Australië om daar te werken. Mijn zus woont daar, dus dit is een mooie kans om langere tijd bij haar te zijn.” Ze is blij dat er in de gemeente Uitgeest ruimte is voor nieuwbouw. “Veel jongeren zijn op zoek naar een huis en dat valt echt niet mee, er is nauwelijks aanbod. Nu komen er koop- en huurwoningen op de markt, dus is er ook nog keuze. Voor alle mensen die een woning zoeken, is het heel belangrijk dat er nog meer gebouwd wordt in ons mooie dorp. Ik hoop dan ook dat er nog meer projecten volgen.”

 

Betaalbare huurwoningen

De sociale huurwoningen in het nieuwe complex worden verhuurd via Kennemer Wonen. Directeur-bestuurder Krista Walter zegt hierover: “Wij zijn zeer content met de veertien sociale huurwoningen die wij afnemen in de Molenhof. Op een centrale en levendige plek in Uitgeest voegen wij tien driekamerwoningen en vier tweekamerwoningen toe aan onze woningvoorraad. Juist waar zoveel behoefte aan is: meer betaalbare huurwoningen in een prettige leefomgeving. Doordat het Nul-op-de-meter (NOM)-woningen zijn, voorzien huurders in hun eigen energiebehoefte wat helpt om woonlasten beperkt te houden. Wij kijken ernaar uit om onze toekomstige huurders te verwelkomen.”

 

Op vrijdag 9 december gaat de symbolische eerste paal de grond in. Hiervoor worden kopers en omwonenden uitgenodigd. Frank Putter: “Daar gaan we iets feestelijks van maken.”

 

Bron: Gemeente Uitgeest.