Herfst

30 oktober, 2019 - Uitgeest

Marjolein Geldermans geniet tijdens haar vakantie van de herfst in al haar pracht, toch weet zij de herfstdraad te spinnen naar Uitgeest. Lees onder de foto haar column.

Uitgeest lijkt heel ver weg als je een week in Frankrijk bent en daar de herfst meemaakt. De afgelopen week was ik op bezoek bij mijn grote broer. Hij woont daar met zijn vrouw in een piepklein huisje in een evenzo klein Frans dorp in de buurt van Limoges. Mijn lief en ik sliepen in een gîte even verderop. Als ik ’s morgens de luiken opengooide werden wij getrakteerd op een prachtig uitzicht over glooiende groene weilanden, een beetje nevelig nog, met slaperige bruine koeien in het gras. Verspreid groepjes bomen die al herfstig kleurden, en boven de oude huizen in het dorp even verderop de rook van houtkachels. Een verstild landschap; wat een rust! Mijn lief en ik maakten lange wandelingen, namen de geuren en kleuren van de herfst goed in ons op, en rustten even op een mossige steen om onze boterhammen op te eten. Met een natte kont liepen we weer door en zagen in de berm heel veel bijzondere paddenstoelen. Maar daarvoor hoef je niet helemaal naar Frankrijk: op Facebook zag ik dat er in Uitgeest prachtige exemplaren zijn van rood met witte stippen.

Mijn Bourgondische broer is goed met paddenstoelen; hij weet precies welke we kunnen eten en bereidt er heerlijke stoofpotjes mee. Dat vind ik het fijne van de herfst; de speciale maaltijden van wild, paddenstoelen en pompoenen, met een goed glas wijn. De warme kleuren van de natuur, de bessen en bladeren, de geur van natte aarde en een speciaal soort rust die over het land lijkt te komen. Even buiten het Franse dorp waar wij verbleven zal een paar dagen later een ‘Fête de châtaignes et cidre’ zijn. Lijkt me heerlijk! Een herfstfeest met een maaltijd van kastanjes, rijkelijk overgoten met cider (de Fransen kennende). Wat jammer dat wij dat feest missen. En dat is nog niet alles; in het dorpje zelf wordt er een zuurkoolfestijn gehouden; een gezamenlijke zuurkoolmaaltijd in de plaatselijke Salle de Fête. Ook al zo gezellig! Zoiets vind je niet in de stad.

Ons eigen mooie dorp kent ook een hoop gezelligheid als het gaat om bijeenkomsten en tradities, maar een feest waarmee we de herfst vieren, met typische herfstmaaltijden, hebben we geloof ik nog niet. Misschien kunnen we dat hier ook gaan doen: wat mij betreft laten we geen gelegenheid voorbij gaan om iets te vieren. En ik wil wel koken. Sommige mensen houden niet van de herfst omdat het de voorbode is van de winter, de dagen korter worden en de lucht grijzer. Dat snap ik ook, maar ik tel graag mijn zegeningen en geniet van alles wat de herfst te bieden heeft. Oók als ik weer eens met mijn hoofd in een kleverig spinrag loop op weg naar de brievenbus.

Inmiddels, terug in Uitgeest, komt het gewone dagelijks leven weer op de proppen; we betalen de rekeningen, werken de mails weg, regelen afspraken en doen de wasjes en de boodschappen. We pakken de (herfst)draad weer op en schrijven een column voor de Dorpsraad. Ook die was ver weg…..Maar misschien niet voor iedereen, dus mail gerust met vragen of opmerkingen naar info@dorpsraaduitgeest.nl 

 

Door: Marjolein Geldermans

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen