De Molenhoek speelt 'Zwerfafvalbingo'

15 september, 2021 - Uitgeest
Wethouder Brouwer (rode jas) deelt Zwerfafvalbingokaarten uit. Molenhoek-Leerlingen:
Wethouder Brouwer (rode jas) deelt Zwerfafvalbingokaarten uit. Molenhoek-Leerlingen: "Liever deze opruimklus dan in de klas zitten!"

UITGEEST - Vooruitlopend op de landelijke 'World Cleanup Day' (18 september), stak Basisschool De Molenhoek woensdagochtend al de handen uit de mouwen. Hiermee gaf de school gehoor aan de oproep om gezamenlijk afval in te zamelen voor een schonere wereld.

De groepen 4 t/m 8 gingen samen met wethouder Jelle Brouwer op 'Zwerfafvalbingo.'  Bewapend met handschoenen, afvalzakken, prikstokken en zwerfafvalkaarten struinden zo'n 70 leerlingen de buurt rondom school af, op zoek naar zwerfafval. Tijdens het oprapen van de troep  werden diverse soorten afval afgestreept op de bingokaart: Flesjes, zakken chips, bananenschillen en peuken. Het is het meest gevonden afval in de buitenruimte en ze staan er allemaal op. De ingevulde volle kaarten werden op school ingeleverd. Elk kind met een volle kaart kreeg na het inleveren een setje kleurpotloden cadeau. 

Bewustwording
Al het verzamelde afval komt in speciale zwerfafvalzakken, die de afvalmedewerkers van de gemeente ophalen. Wethouder Jelle Brouwer die het startsein van deze actie gaf is positief: Goed dat er aandacht besteed wordt aan afvalscheiden. Alles staat en valt met een stukje bewustwording, zowel op school als thuis, waar de kinderen toch ook de diverse afvalcontainers zien staan en zich afvragen welk afval precies waarin thuishoort. Afvalscheiden? je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zwerfafval is immers niet alleen vies, het is ook schadelijk voor planten, dieren en de natuur".

Stimulans
Ook over het algehele afvalbeleid is de wethouder zeer tevreden: "Sinds de invoering van de PMD container en de heffing op het restafval zijn tot nu toe spectaculaire resultaten geboekt. De hoeveelheid restafval in Uitgeest is drastisch afgenomen. Inwoners zijn veel bewuster gaan scheiden, niet alleen plastic maar ook bijvoorbeeld karton. De financiële prikkel blijkt inwoners toch te stimuleren om beter te scheiden. Goed dat er nu ook statiegeld zit op de petflesjes, als straks ook statiegeld op blikjes zit, zal het ongetwijfeld nóg beter gaan."

Wist je dat:
- Blikjes tot wel 50 jaar in het milieu blijven
- Plastic nooit afbreekt en dus eeuwig in het milieu blijft
- Papier er toch nog een paar weken over doet om te verteren
- Zelfs een bananenschil nog een paar jaar nodig heeft om te verteren
- Kauwgum wel 0 tot 25 jaar in het milieu blijft
- Een peuk pas na zo'n 8 tot 12 jaar verteert. Een filtersigaret verteert nooit (doordat deze plastic bevat)

Tekst en fotografie: Anita Webbe.