Tevredenheid

31 mei, 2023 - Uitgeest

Alles wat je aandacht geeft wordt groter. Leg daarom je focus op een gevoel van tevredenheid. Hoe doe je dat? En hoe helpt ons dit bij het ouder worden? 
Marjolein Geldermans, psycholoog, schrijft erover in haar column.

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

Vanmorgen zat ik met mijn lief op een Amsterdams terras. Wij raakten in gesprek met een oudere dame die naast ons zat. Ze zag er opgewekt en een beetje stoer uit met een zonnehoedje op en een leren vest aan. Ze vertelde dat ze 83 jaar is, om de hoek woont en elke ochtend naar het café gaat om koffie te drinken en de krant te lezen. Ze had een stok bij zich omdat ze moeilijk loopt. Toen ze vertelde dat ze op de bovenste verdieping van haar huis woont sprak ik mijn bewondering en verbazing uit dat ze op haar leeftijd nog elke dag al die trappen op loopt. “Ja, maar het is zo goed voor je hè”, sprak ze. En ze keek er heel blijmoedig bij. Over een poosje zal ze naar de benedenverdieping verhuizen, maar nu geniet ze nog van haar prachtige uitzicht; het groen van de bomen in de zomer en het rood van de ondergaande zon in de winter. Ze is heel tevreden met haar leven en telt haar zegeningen. Hoewel ze altijd met plezier werkte als docente Engels, geniet ze nu van haar pensioen. “Zo fijn, die vrijheid”. Haar man is al lang geleden overleden en haar beste vriend en haar broer zijn onlangs weggevallen, vertelde ze. “Maar ja, zo is het leven hè. En we wonen tenminste niet in Oekraïne”, voegde ze eraan toe. Ik was onder de indruk van haar blijmoedigheid en positieve levenshouding.

De focus op tevredenheid is belangrijk bij het behouden van een goede stemming en beschermt je tegen depressie, zo blijkt uit onderzoek vanuit de positieve psychologie. We zijn veelal geneigd - vaak ongemerkt - te focussen op alles wat er niet goed gaat, op wat er beter kan of ontbreekt. Maar dat kan anders: door elke dag drie dingen op te schrijven waar je tevreden over bent train je jezelf om meer aandacht te hebben voor wat goed gaat. Alles wat je aandacht geeft wordt groter, dus daarmee ook je gevoel van geluk. Ik adviseer veel van mijn cliënten dit toe te passen en zij merken dat het helpt. “Er gaat eigenlijk heel veel goed” is wat ik vaak terug hoor.

Ik ben erg tevreden over mijn interessante ontmoeting met die leuke vrouw op het terras. Zij gaf mij een bemoedigend perspectief op het ouder worden. Ondanks verliezen en gebreken kunnen we onze focus op tevredenheid behouden. Mooi toch?