Tegel eruit, groen erin. Doe je mee?

29 september, 2022 - Uitgeest

UITGEEST - Een versteende omgeving en tuininrichting zorgt in onze stedelijke omgeving voor problemen als hittestress en wateroverlast bij een veranderend klimaat. In de gemeente Uitgeest staat dinsdag 4 oktober in het teken van het NK Tegelwippen. Dan wordt er geprobeerd om zo veel mogelijk tegels te vervangen voor groen. Doet u ook mee?

Geef je gewipte tegels op! (website NK Tegelwippen)
Geef je gewipte tegels op! (website NK Tegelwippen)

Iedereen kan meedoen door tegels in de tuin te vervangen door groen. En het leuke is; u krijgt er een zakje botanische bloembollen voor terug! Zo kunt u gelijk een start maken met het vergroenen van uw tuin en ziet in het voorjaar daar het prachtige resultaat van terug.

Tegels ophalen
Om het gemakkelijk te maken komt er in uw gemeente op dinsdag 4 oktober een medewerker van de gemeente langs die de tegels ophaalt en in ruil hiervoor een zakje bollen bij u aflevert.
Aanmelden van tegels kan via de website van de gemeente, www.ikdenkmeeover-uitgeest.nl/tegeleruit. Daar kunt u de tegels aanmelden en staat op welke manier u de tegels langs de weg kunt plaatsen. Er is

Meer groen
Meer groen voorkomt wateroverlast, biedt meer koelte op warme dagen, en houdt het water vast bij droogte. Daarnaast wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot en werken we samen aan een gezondere en mooiere gemeente.

Heeft u zelf een bijdrage aan het verwijderen van bestrating geleverd? Dan kunt u uiteraard ook zelf de tegels bij de milieustraat inleveren. Geef uw bijdrage dan door op www.nk-tegelwippen.nl. Deze wordt dan opgeteld bij de andere resultaten binnen de gemeente op de zogenaamde tegelteller. De inwoners die gebruik maken van de ophaalservice hoeven de tegels niet aan te melden. Dit verzorgt de gemeente. Ook de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo doen mee aan deze actie. In samenwerking met de Dorpsraad Uitgeest en werkgroep Uitgeest Groeit & Bloeit maken we Uitgeest steeds een beetje groener.