Kijk mee hoe het laadpalennetwerk in Uitgeest vorm krijgt

22 maart, 2023 - Uitgeest

Het aantal elektrische auto’s neemt steeds sneller toe. In de gemeente Uitgeest worden de laadpalen daarom niet langer alleen op aanvraag van inwoners geplaatst.

Er is een netwerk van laadpalen ontworpen waarmee in de toekomst een goede dekking binnen de gemeente kan worden gegarandeerd en de laadpalen sneller kunnen worden geplaatst. Deze manier van plaatsing draagt bij aan de eis van het Rijk om vroegtijdig voldoende laadpalen te hebben. Inwoners kunnen meekijken hoe dit netwerk eruit gaat zien op www.ikdenkmeeoveruitgeest.nl/laadpaal.

 

Wethouder Jan Schouten legt uit: “Op dit moment plaatst de gemeente laadpalen op aanvraag. De locatie is dan afhankelijk van het adres van de aanvrager. Dit kan leiden tot een gebrek aan samenhang tussen de locaties van afzonderlijke aanvragen. Door dit proactief op te pakken, kunnen we dat voorkomen. Zo zijn we sneller toekomstbestendig ingericht. Door vooraf de locaties te bepalen, wordt de tijd tussen de aanvraag en de plaatsing van de laadpaal korter. Daarbij moet wel worden aangemerkt dat de problemen rond de netcapaciteit, een tekort aan personeel en materialen voor de installatie evengoed tot vertraging kunnen leiden. Dat hebben we niet in de hand. Maar door ons goed voor te bereiden, kunnen we wel al stappen maken.”

 

Toekomstbestendig netwerk

Met dit plan om vooraf locaties te bepalen, zijn er voldoende laadpaalplekken beschikbaar tot 2025. Daarna volgt verdere uitbreiding. Een plattegrond is opgesteld op basis van verschillende factoren. Er zijn voorwaarden waar een locatie aan moet voldoen. Daarnaast is een goede verdeling van laadpalen belangrijk. Verder speelt de ligging van het bestaande elektriciteitsnet een rol, en is er aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte.

 

Wijk De Koog

Voor wijk De Koog in Uitgeest heeft reeds participatie plaatsgevonden over de herinrichting van de wijk. Dit wordt in de verdere uitwerking van de plattegrond meegenomen.

 

Inwoners kunnen reageren

Vanaf woensdag 22 maart kunnen inwoners vier weken lang meekijken met de plattegrond op www.ikdenkmeeoveruitgeest.nl/laadpaal. Op een interactieve kaart staan de locaties van de laadpalen. Door op een laadpaal te klikken kunt u een reactie achterlaten waarom dit wel of geen goede locatie is.

 

Bron: gemeente Uitgeest