Wat voorspellen deze molshopen?

21 januari, 2022 - Uitgeest

Is familie De Mol na alle aantijgingen en de uitzending van BOOS ondergedoken in Uitgeest, of...
zijn deze vele molshopen een voorteken van een strenge winter?

 

"Ziet men in januari veel mollen? Dan laat de winter niet met zich sollen" (foto's: Anita Webbe)

Het spreekwoord luidt: ‘Ziet men in januari veel mollen, dan laat de winter niet met zich sollen”. Sommige volkswijsheden wijzen op een strenge winter wanneer er veel molshopen te zien zijn, maar of dat zo is valt nog te bezien.

Juist in deze tijd van het jaar kan de grondtemperatuur enorm verschillen. De ene keer zit de vorst diep in de grond en het andere moment is de temperatuur 10 graden boven nul. Je zou denken dat er veel mollen zijn als je naar de bermen rondom het ‘Huttenweekterrein’ kijkt, maar dat is niet zo. Mollen zitten dicht aan het oppervlak en jagen en eten wat af op een dag. Er ontstaan daardoor veel kleine hopen. Dat wil nog niets over de winter zeggen. Het kan twee dingen betekenen: het is ruim boven nul in de grond of de grondwaterstand is erg hoog. 

Vorstperiode?
Maar hoe zit dat met een eventuele strenge winter? Alles wat eetbaar is voor een mol gaat dieper de grond in. De mol gaat mee en gaat dieper de grond in, waar hij voorraadkamers aanlegt voor barre tijden. Hierdoor ontstaan grote hopen aan het oppervlak. Of het wel of niet gaat vriezen, daar weet de mol niets van. IJsmeester Nico Brantjes ziet ook niet direct een vorstperiode in het verschiet. “De vogels zie je nog niet in grote koppels zuidwaarts trekken en de molen maken nog geen grote hopen om dieper in de grond te kruipen. Laat het eerst in Rusland maar flink koud zijn. Dan wordt het bij een oostenwind hier ook wel anders".

Hopen
Ondertussen wordt het weer warmer en zie je de mol vrolijk hoopjes maken...Het ene jaar zijn er meer mollen dan het andere en die laten niet met zich sollen! ‘Wroetende molen geven regen', spreek dát maar eens tegen... Maar wie weet komt er nog een koude periode. We blijven nog even hopen!

Volg ons

Uitgelicht

In4Hair
In4Hair
OSUradio.nl
OSUradio.nl
Eetcafé Klaas
Eetcafé Klaas
IJmond Nieuws
IJmond Nieuws
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Piet Putter Aannemers- en bouwbedrijf
Piet Putter Aannemers- en bouwbedrijf
Bootschappen Watersport
Bootschappen Watersport
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
FixEasy
FixEasy
DUEC
DUEC
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen