Voor in de agenda: 22 november verkiezingen

4 oktober, 2023 - Uitgeest

Op 22 november vinden de verkiezingen plaats voor leden van de Tweede Kamer. Heeft u de Nederlandse nationaliteit, bent u op die dag 18 jaar of ouder en bent u niet uitgesloten van het kiesrecht? Dan ontvangt u in de week van 8 november uw stempas per post. Voor het stemmen heeft u ook een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs nodig Die moet geldig zijn, óf mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Alles weten? Kijk op www.uitgeest.nl/verkiezingen

Foto: Marianne Jonker.
Foto: Marianne Jonker.

Met uw stem bepaalt u mee wie er in de Kamer komen. En dus wie namens u de regering gaat controleren. Hier leest u wat de Kamer doet: www.tweedekamer.nl/zo-werkt-de-kamer

In november verschijnt een landelijke digitale Stemwijzer (www.stemwijzer.nl). Daarmee kunt u zien welke politieke partij het best bij uw ideeën past. 

Iemand anders machtigen
Als u op de verkiezingsdag niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand anders machtigen. De persoon die u machtigt moet zelf ook kiesgerechtigd zijn, en in Nederland wonen.
U kunt nu al een machtiging regelen. Haal het formulier ‘Bij Volmacht stemmen’ op bij de receptie in het gemeentehuis of download die op onze website:
www.uitgeest.nl/verkiezingen > Machtigen. Vul het formulier in, en stuur het op of lever het in. Dat kan tot 17 november 12.00 uur.

U kunt ook wachten tot u uw stempas heeft ontvangen (in de week van 8 november). Op de achterzijde van die pas kunt u namelijk ook een machtiging invullen.

 

Stemmen in een andere gemeente?
U kunt ook in een andere Nederlandse gemeente uw stem uitbrengen. Dan moet u vooraf een kiezerspas aanvragen. Dat kan nu al. Haal het formulier ‘Aanvraag kiezerspas’ op bij de receptie van het gemeentehuis of download die op onze website www.uitgeest.nl/verkiezingen > Kiezerspas. Vul het in, en stuur het op of breng het langs. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 17 november. 

 

Bron: Gemeente Uitgeest.