Manchester United wint openingsduel van FC Uitgeest

28 mei, 2023 - Uitgeest

FC Uitgeest en Manchester United hebben zaterdag 26 mei 2023 onder zonnige omstandigheden afgetrapt. Nadat de openingsceremonie erop zat,  kon de bal om 11.00 uur gaan rollen.
Ook de andere deelnemers, AZ, Panathinaikos, Palmeiras, Schalke 04, Manchester United, Valencia en Vitesse, hebben hard gestreden op het A en B veld van FC Uitgeest. Na een dagje rust zal het zondag met de finales een spannende dag worden. Kijk op www.icgt.nl voor het spelschema.

Wie wordt ICGT kampioen 2023?

Fotografie: Anita Webbe

FC Uitgeest - Manchester United
Beide ploegen zochten vanaf de aftrap de weg naar voren. Na twee minuten kwam FC Uitgeest bijvoorbeeld al alleen voor de keeper te staan. Zo’n drie minuten later liet ook Manchester United zich gelden door een bal op de lat. Rond het eerste kwartier was FC Uitgeest weer dichtbij het openen van de score. Een vrije trap vloog rakelings naast. Aan het aanvallende spelbeeld veranderde weinig. In de 22e minuut raakte Manchester United de paal.  Zo bleef het 0-0 bij rust.
In de 3e minuut na rust werd de score dan eindelijk geopend. Manchester United -speler Ashton Missin kon de bal na een lage voorzet van de zijkant achter Uitgeest-doelman Lex de Haan schuiven. 0-1. Kort daarna mocht Marc Jurado Gomez van United aanleggen vanaf elf meter. Hij faalde niet. 0-2 . Zo deed Manchester wat het moest doen namelijk winnen.

Palmeiras start sterk met overwinning op Schalke 04
Wat een leuke wedstrijd was dit en wat kwamen onze Braziliaanse gasten goed uit de startblokken. Met overtuigend spel werd Schalke 04 met 1-2 verslagen. Daarmee doen ze gelijk goede zaken in Poule B. Toch was het Schalke 04 dat aan het bein van de tweede helft op fraaie wijze op voorsprong kwam. Aninkorah-Meisel krulde de bal vanaf de rand zestien prachtig in de bovenhoek daarmee keeper Lima de Cunha kansloos latend. 0-1.  Het taaie Schalke 04 sloeg echter gelijk terug. Nog geen minuut later was het Lanfer die de gelijkmaker scoorde. 1-1. Toch was het uiteindelijk Palmeiras dat aan het langste eind trok. Met een kopbal wist De Almeida Narciso Andre keeper Podlech te verschalken. 1-2. Dat was ook gelijk de eindstand.

Schalke 04 mist halve finale
Schalke heeft in de laatste poulewedstrijd de laatste strohalm proberen te grijpen. Met 0-2 werd het zwakke Valencia verslagen. Alleen het was niet voldoende voor de halve finale omdat op het andere veld AZ en Palmeiras de punten deelden. Daardoor worden de Duitsers derde in Poule B en gaan zij maandag 29 mei strijden om in de halve finales van de Wil Klein trofee.

FC Uitgeest moegestreden
Vitesse had in de laatste poulewedstrijd geen kind meer aan het moegestreden FC Uitgeest. Met maar liefst 6-0 werd de thuisploeg van het veld afgeblazen. Niet erg hoor, want dat is nu eenmaal het verschil tussen twee keer in de week trainen en vijf keer. Vooral spits van der Leij van de Arnhemmers was met twee treffers zeer productief. Toch liep de ploeg uit Arnhem de halve finale net mis. Die twee plaatsen gaan naar AZ en Palmeiras.

Palmeiras geraakt op stoom
Palmeiras, ach wat is dat genieten. Braziliaans swingvoetbal in optima forma. Neem de 46e minuut van de wedstrijd tegen Valencia. De fantastisch spelende nummer 10 Santos Silva steekt de bal naar De Almeida Narciso Andre, die speelt de bal direct door naar de meegekomen Romualdo Pedro Junior die lekker binnenloopt. Een goal rechtstreeks uit het Tika-Taki boekje waar Braziliaanse teams allemaal hun lesjes uit leren. Wonderschoon. Het was de derde deze wedstrijd van de Brazilianen die daarmee Valencia op een 3-1 nederlaag trakteerde. Minpunt was de directe rode kaart voor Valencia speler Jaen na een veel te harde tackle.

Panathinaikos laat FC Uitgeest kansloos
Zo’n tweede en later derde wedstrijd is toch altijd wat anders voor een team als FC Uitgeest. Tegen Panathinaikos deden de jongens van de plaatselijke aandoenlijk hun best, probeerden zich voor iedere bal te gooien maar het was niet voldoende tegen een sterk Panathinaikos. Toch was het pas de 31e minuut dat de Grieken de score openden. Het was Abdelrahman Zeeni die de stand op 1-0 bracht vrij snel gevolgd door de tweede treffer, ditmaal van de voet van Kalos. 2-0. In de tweede helft bracht Lazaris de Grieken op een comfortabele 3-0. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. FC Uitgeest wilde nog wel maar kon niet meer. Hoewel was daar Jens Krom in de 44e minuut niet dichtbij een eretreffer. Helaas niet want zijn inzet ging hoog over.

Verhit gelijkspel tussen AZ en Palmeiras
AZ en Palmeiras hebben hun laatste wedstrijd in Poule A gespeeld, Beide ploegen voerden hun groep aan, maar de Brazilianen hadden twee punten meer. Het kon dus alle kanten op. In de openingsfase probeerden beide ploegen initiatief te nemen. Het eerste gevaar kwam in de zesde minuut van AZ. Uitgeester Loek Postma schot de bal uit een vrije trap richting de kruising. Hij vond de Palmeiras-goalie.
In de 18e minuut kwamen de Brazilianen op 0-1 via Juninho. Even daarna leek het 0-2 te worden, maar de inzet kon door de AZ-doelman tot corner worden verwerkt. Daarmee was de ruststand 0-1.
Een kwartier na rust kreeg AZ een penalty om op 1-1 te komen, De kans werd gemist, waardoor de 0-1 op het bord bleef. Niet veel later werd het alsnog 1-1 via wederom een penalty. Fedde de Jong moest het vonnis voltrekken. Echter zijn eerste inzet kon nog worden gekeerd maar in de rebound schoot hij alsnog raak. Vlak voor tijd kreeg Palmeiras nog rood na een onbezonnen tackle.
Na extra tijd bleef het 1-1. Zo zijn Pameiras en AZ verder in Poule A. Zij strijden maandag om de prijzen in de halve finale.

Panathinaikos stunt tegen Manchester United
Manchester United en Panathinaikos hebben hun laatste wedstrijd in Poule A gespeeld. In de openingsfase zochten de Grieken de aanval, maar tot kansen leidde het niet. Rond het kwartier kwamen The Red Devils er twee keer gevaarlijk uit. In minuut 15 werd het net gevonden door José Mateo Saiz.
Hij gleed de bal in de hoek achter de Griekse doelman. Vlak voor rust kregen de Zuid-Europeanen de kans op de 1-1. De bal ging helaas voor langs.
Zo bleef het 1-0 in de eerste helft.
Kort na rust werd het toch 1-1 dankzij een schitterende vrije trap van Athanasios Ntampizas. De nummer tien krulde de bal over de muur in het doel. In de zevende minuut na rust bracht hij ook zijn spits in stelling met een lepe pass. De nummer 9 kon de bal rustig achter de Engelse goalie prikken. Vijf minuten voor tijd kwam er ook nog een rode kaart voor de thuisploeg na een charge. Het bleef bij 2-1.

Schalke 04 en AZ delen punten in Poule B
Schalke 04 en AZ hebben zaterdagmiddag hun tweede duel op het ICGT gespeeld. In het eerste kwartier waren er bijna geen doelkansen. AZ schoof de bal eenmaal voorlangs.  Schalke 04 was het dichtst bij de 1-0. De Duitse inzet ging net over het doel. Ondanks een leuke aanvallende eerste helft van beide ploegen bleef het 0-0 bij rust. Het eerste wapenfeit na rust kwam van Alkmaarse kant. De afstandsknal ging hoog over. Maar Schalke was gewaarschuwd. Vervolgens zochten de Duitsers de weg naar voren, maar kwamen niet tot kansen. Het spelbeeld veranderde niet in de tweede helft. Daardoor bleef dit duel doelpuntloos gelijk. AZ komt met deze remise op vier punten in Poule B. Palmeiras is nog ongeslagen en gaat aan kop. Valencia en Schalke 04 zullen nog aan de bak moeten om de finaleronde van maandag te halen.

Manchester United wint ook tweede duel op ICGT 2023
Manchester United en Vitesse Arnhem  hebben in Poule A hun tweede wedstrijd gepeeld.  Beide ploegen kregen kansen in de openingsfase. Manchester United werd gevaarlijk met een afstandsschot, maar die bal werd gekeerd door de Vitesse-doelman. Pas een minuut voor rust werd het 1-0 door Omari Forson. Vitesse moest dus aan de bak na rust. Twee minuten na de thee knalde de bezoekers de bal op de paal. Daarna kopten de Gelderlanders over uit een corner. In de negende minuut van de tweede helft waren de Engelsen dichtbij de 2-0. Luttele seconden later kwam dat doelpunt alsnog via Tobias Collyer. Hij schoof de bal koeltjes in het net. Even  later kon de 3-0 van de lijn worden gehaald  door de uitploeg.Uiteindelijk werd geen van de ploegen nog gevaarlijk. Zo wint Manchester United ook zijn tweede duel op dit ICGT en liggen daarmee op koers voor een plaats in de halve finale.

Uitgeester Fedde de Jong schiet AZ langs Valencia
Zaterdag om 12:10 uur was het tijd voor de eerste wedstrijd in Poule B. Youth-League-winnaar AZ Onder -19 nam het op tegen Valencia, dat het ICGT van 2019 won. In de openingsminuten mocht AZ het spel maken. De eerste kansen kwamen pas na tien minuten. Alleen voor keeper Sanz slaagden de Alkmaarders er niet in om te scoren. Een minuut later moest hij opnieuw in actie komen om een schot van AZ te keren. In de 14e minuut leek de score geopend te worden via AZ-aanvaller Daal. Hij schoof de bal in de linkerhoek, maar de VAR keurde de goal om onduidelijke redenen af.
Het afgekeurde doelpunt veranderde niets aan de aanvalslust van de Alkmaarders. Steeds vonden ze via de zijkant een weg naar voren. Zo nu en dan wist ook Valencia de weg naar het AZ-doel te vinden, maar voor de rust vielen er geen doelpunten.
De eerste grote kans na rust was voor Daminus Raverson van AZ.  Hij vond de knieën van de uitstekend spelend Spaanse doelman. In de tiende minuut na rust schoof Valencia de bal net voorlangs na een goede counter. Vijf minuten daarna antwoorde AZ met een vlugge tegenstoot, waar een penalty uit voortkwam. Voormalig FC Uitgeest-speler Fedde de Jong bleef rustig en schoof de 1-0 binnen. AZ bleef zoeken naar doelpunten, maar die vielen niet. Zo begint AZ dit toernooi dus met drie punten.

Panathinaikos - Vitesse: Vitesse de kansen maar punten gedeeld
In een amusante wedstrijd met een hoog tempo wist Vitesse niet gebruik te maken van toch wel een aantal fraaie kansen. Wel was het begin voor een sterk uit de startblokken komend Panathinaikos dat in de 10e minuut via Ntampizas dichtbij de 1-0 was. Daarna was het toch echt Vitesse dat de klok sloeg. In de 15e minuut waren ze dichtbij toen Altena een vrije trap fraai indraaide en keeper Lilo maar ternauwernood de 0-1 kon voorkomen. In de tweede helft waren er nog een paar mogelijkheden voor de Arnhemmers. Helaas konden die niet verzilverd worden. Zo eindigde de wedstrijd tussen de Grieken en de mannen uit Arnhem in 0-0.