FC Uitgeest toont twee gezichten, maar verliest!

31 oktober, 2023 - Uitgeest

Voetbalverslag Westfriezen-FC Uitgeest, gespeeld op zondag 29 okt jl.

Dr. Jekyll and Mr Hyde is een boek van Stevensson uit 1886. Daarin blijkt de keurige arts Jekyll in werkelijkheid de gruwelijke Mr Hyde. Twee gezichten dus. In de uitwedstrijd bij Westfriezen toonde FCU ook twee gezichten. Een matig, ongeïnspireerd en af en toe naïef gezicht in de eerste, met als gevolg een 3-0 achterstand, en een fel, agressief en creatief gezicht in de tweede helft met twee doelpunten als resultaat. Saldo, 3-2 voor de thuisploeg. Nèt niet, voor die van ons dus!

FC Uitgeest startte met Thijs van Eerden op de bank. Zijn vervanger was Wesley Wilffert. FC Uitgeest begon niet eens zo slecht aan de wedstrijd maar na een goed eerste kwartier werden steeds meer duels verloren en had het de pech dat Daan van der Booren al na 15 minuten, na een harde tackle,  noodgedwongen het veld moest verlaten. Toch kwam de eerste goal van de thuisploeg redelijk uit het niets. Uitblinker Koopman nam de bal in de 21e minuut op de rand zestien in één keer uit de lucht en verraste doelman Lex de Haan met een fraaie lob. 1-0. In de 37e minuut werd het nog erger voor de gasten. Een toevallige kopbal met de achterkant van het hoofd van Gieltjes belandde zomaar pardoes achter de verbouwereerde Lex de Haan. 2-0. FCU was hierna helemaal de kluts kwijt. Tot overmaat van ramp wist Bakker vlak voor rust de 3-0 op het scorebord te zetten na matig verdedigen van FC Uitgeest. Aangeslagen, met hangende koppies en met een Mr. Hyde gevoel werd de kleedkamer opgezocht. Maar daar werden toverspreuken uitgesproken en snode plannen gesmeed door trainer Johan Rutz. Het gevolg was een herboren FC Uitgeest dat na een “cup of tea” en donderspeech als Dr. Jekyll uit de kleedkamer kwam en vanaf minuut 46 het heft in handen nam. Fel jagend wist het vanaf nu de bal vaak snel te veroveren en de thuisploeg flink onder druk te zetten. De beloning kwam in de 55e minuut. Wie anders dan clubtopscorer Rens Brouwer was het die voor de 3-1 tekende. Daarna deed FCU alles goed maar het kwam maar niet tot scoren, wat overigens ook de verdienste was van het stug verdedigende Westfriezen. De paniek aan die zijde werd echter steeds groter. In de 84e minuut leidde dat tot het tweede geel, dus rood, voor Koopman. Twee minuten later zorgde David de Meij met een fraai schot van afstand voor de 3-2. Hierna deed FCU er nog alles aan om de gelijkmaker te forceren. In de 87e minuut leek dat ook te gebeuren maar de goal van Brouwer werd om onduidelijke reden afgekeurd door de matig fluitende scheids van dienst. Het mocht niet zo zijn. Zo bleven de FC Uitgeest supporters met een dubbel gevoel achter. Moesten we nu blij zijn met Dr. Jekyll (2e helft) of afschuw hebben over Mr Hyde (1e helft). Laten we maar blij zijn met Dr. Jekyll en volgende week thuis tegen Flevo dat gezicht laten zien.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: de Haan, de Meij, Vrouwe, Buur, Wilffert, Q. Koster, Ursem, Kick Smit, van den Booren (15e Duijn), Y. Smit (60e van Rossum), Brouwer.