Cornelis Corneliszoon 'storytelling' Molenhoekproject bij Regthuys op vrijdag 28 juni

26 juni, 2019 - Uitgeest

Verhalen geven geschiedenis betekenis

 

Vrijdag 28 juni wordt een boeiend project afgesloten met een feestelijke Cornelis Corneliszoon-dag in het dorp [video].

 

 

Maquette gemaakt door groep 6 Molenhoek (foto: Jan Castricum)
Maquette gemaakt door groep 6 Molenhoek (foto: Jan Castricum)

Alsof hij uit een tijdmachine kwam, stapte een maand geleden ineens Cornelis Corneliszoon het klaslokaal van groep 6 van de Molenhoek binnen. Hij vertelde dat hij was gekomen om assistentie te vragen. Of de kinderen alsjeblieft aan iedereen duidelijk wilde maken hoe belangrijk zijn uitvinding, de houtzaagmolen, is geweest. Niet alleen voor Uitgeest maar ook voor de scheepsbouw en de molenbouw.

 

Het project begon: de kinderen beloofden hem te zullen helpen en zijn met veel enthousiasme aan de gang gegaan. In groepjes onderverdeeld kregen zij diverse opdrachten te doen. Zo was er een techniek-groep, een Hout- en Handelgroep, Landschap rond 1600 en een Beroepengroep. Tegelijkertijd leerden de kinderen diverse nieuwe vaardigheden.  

 

Stokkenfabriek en Zaanse Schans
Nikki Severeinse (beroepengroep): we leerden de techniek om huisjes te tekenen en te vouwen, Ook brachten we een bezoek aan de Stokkenfabriek, waar vroeger op het erf een bierbrouwerij, een vogelmakerij gevestigd was. Deze plek aan de Meldijk werd veel hout opgeslagen en bestaat de werkende oven nog steeds! Hout in ronde vormen was hun specialiteit." De klas heeft ook de Zaanse Schans bezocht, waar houtzaagmolen 't Jonge Schaap staat. Daar werd uitgelegd hoe deze werkt. Duuk Smit (Hout-/handelgroep) vond het allemaal erg interessant: 'Het waaide helaas niet maar het was wel cool om te zien. De molen is eigenlijk een soort fabriek. In een oude film lieten ze zelfs zien hoe de molen werd gebouwd."

 

Nikki en Duuk zijn het eens: "Geschiedenis is veel leuker op deze manier dan leren uit een boek. Je leert niet alleen het verhaal kennen, maar ook leren we over schone energie, wat techniek én om met je handen te werken. Samenwerken met elkaar was natuurlijk ook belangrijk!" 

 

Maquette en lied
Op school werd er klassikaal aan een grote maquette gebouwd, waarop de situatie rond de Meldijk anno 1559 goed nagebootst is. Ook is er, onder begeleiding van Jan van der Schaaf, een speciaal lied ingestudeerd. Aanstaande vrijdag, wordt het project 'Cornelis Corneliszoon' afgesloten met een presentatie door de kinderen, waarbij ook het lied ten gehore wordt gebracht en de maquette is te bewonderen. Een toneelspeler is in de rol van Corneliszoon gekropen om te becommentariëren wat de kinderen vertellen.

 

Een evenement dat u niet mag missen als u deze belangrijkste uitvinder van Uitgeest beter wilt leren kennen. Iedereen is welkom op deze eerste Cornelis Corneliszoon Dag. 

 

Dus kom op Vrijdag 28 juni van 13.00 tot 14.00 uur naar Kerkbuurt 3.

Locatie: Regthuys, Uitgeest

Tijd      : 13.00 - 14.00 uur

 

Over Stichting Kist
Stichting Kist verzorgt in samenwerking met Stichting Oer-IJ en  Triarcus educatieve projecten van de omgevingsgeschiedenis waarbij kinderen iets organiseren voor de gemeenschap. De ervaring leert dat kinderen op deze manier meer betrokken zijn bij het project en dat bij het doorvertellen zowel voor jong en oud interessant, leerzaam en motiverend is. De bedoeling is dat het project Cornelis Corneliszoon een jaarlijks terugkerend project wordt op alle basisscholen in Uitgeest.

Bekijk ook het bijgaand YouTube filmpje: