"Groei vliegverkeer maakt reductie broeikasgassen onmogelijk"

1 november, 2018 - Nieuws

De urgentie om snel maatregelen te nemen is zeer hoog

De luchtvaartsector in Nederland toont met zijn 'Actieplan Luchtvaart Nederland' de bereidheid om reductiemaatregelen te nemen. Tegelijk claimt de sector 'matige' groei van het aantal  vliegtuigbewegingen met 2% per jaar. Dit Actieplan toont onmiskenbaar aan dat groei van het luchtverkeer de noodzakelijke reductie van broeikasgassen volstrekt onmogelijk maakt. Zonder groei kan de sector met de toegezegde maatregelen de uitstoot van CO2 van 12 Mton in 2017 naar 8 Mton in 2030 verlagen. Dan nog zou de uitstoot een veelvoud bedragen van die in 1990.

 

Frank du Long spreekt in tijdens Vergadering Statencommissie R&W 29-10-2018 (Aangeleverde foto)
Frank du Long spreekt in tijdens Vergadering Statencommissie R&W 29-10-2018 (Aangeleverde foto)

Rond luchthavens blijkt ultrafijnstof een nijpend en steeds groter probleem te vormen. Samen met andere bronnen, zoals het wegverkeer, is nu al sprake van ca. 12000 sterfgevallen per jaar. Dit steekt schril af tegen de jaarlijks 600 doden die in het wegverkeer zijn te betreuren.

De urgentie om snel maatregelen te nemen is dus zeer hoog. 

Ook volgens de Europese Commissie moet direct actie worden ondernomen en elk instrument worden ingezet om de mondiale temperatuurstijging tot 1,5 graden te beperken. Een groot aantal onderzoekers stelt namelijk dat een hogere temperatuurstijging desastreus zal zijn.

De nieuwe burgemeester van Amsterdam - tevens voorzitter Metropoolregio - handelt inmiddels volgens een collegeprogramma waarin vanuit klimaatoogpunt, veiligheid, overlast en volksgezondheid, groei van Schiphol onwenselijk is. Kan de Provincie in haar Omgevingsvisie dan achterblijven? 

Omgevingsvisie niet vrijblijvend 

Wij menen daarom dat passages in de conceptvisie OVNH2050 herschreven moeten worden. Zodat richting gaat worden gegeven aan een noodzakelijke sanering van zaken, die rond de luchthaven Schiphol niet goed zijn ontwikkeld. Al tijdens het Provinciaal congres 'Vliegen & wonen' kwamen de frustraties bij lokale en regionale bestuurders en politiek sterk naar voren. Met de inmiddels hoog opgelopen ruzie op dit punt  komt het moment om het gebrek aan urgentie bij het College van GS  aan de orde te stellen. 

Want met de geldverslindende bouw van een nieuwe terminal - die is gericht op een extra groei van 14 miljoen reizigers per jaar extra ofwel 20 % meer capaciteit - dreigt o.a. een enorm mobiliteitsinfarct te ontstaan, met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid. 

Hier moet via een sanering ingegrepen worden: 

Door het verplaatsen van vlucht afhandeling naar deze nieuwe terminal bij gelijkblijvende of afnemende capaciteit, kunnen de nodige ruimte en middelen worden vrijgemaakt. Daarmee kan een volwaardig treinstation worden gerealiseerd voor het HSL net, doorgaande nationale treinverbindingen en metro vervoer. 

Binnen het luchthavengebied kan dan tevens ruimte vrijkomen voor huisvesting van werknemers - en vele andere woningzoekenden -  dichtbij hun werk. Iets om eens goed bij stil te staan en bij de besluitvorming rekening mee te houden.

 Frank du Long, namens burger organisaties regio Kennemerland & Alkmaar

Via deze link kunt u de Vergadering Statencommissie 29-10-2018
terugzien, (Frank du Long op 54.00 minuten).

*) Dit betreft de St. Burgerbelang Omgevingskwaliteit Buch regio en onder de paraplu van St. Animo Alkmaar en Groen Platform Heiloo gebundelde groepen en initiatieven.