Kincentrum Cornelis officieel geopend!

25 januari, 2023 - Uitgeest

UITGEEST - Op woensdagmorgen 25 januari werd Kindcentrum Cornelis in Uitgeest feestelijk geopend. Deze opening markeert een lange periode van plannen maken, voorbereiden en bouw. Zowel voor Stichting Tabijn, waar de Cornelis onderdeel van uitmaakt, het team en de kinderen, als voor de gemeente Uitgeest is dit een belangrijk moment waarnaar zij allemaal hebben uitgekeken. 

Na de toespraken volgde een 'Werelds' lied en -dansje door de leerlingen (fotografie: Anita Webbe)
Na de toespraken volgde een 'Werelds' lied en -dansje door de leerlingen (fotografie: Anita Webbe)

Speciaal voor de opening hebben de kinderen van de groepen 1 tot en met 8 een dans en een lied ingestudeerd, waarmee zij de openingshandeling een extra feestelijk tintje gaven. Bij de openingshandeling waren verder bestuurder Carla Smits van de Stichting Tabijn, wethouder René Oud en kinderburgemeester Dean Hermans uit groep 8 betrokken. 

In het gloednieuwe, duurzame gebouw van Kindcentrum Cornelis zijn en de voormalige basisscholen Molenhoek en Vrijburg bij elkaar gekomen. De oude schoolgebouwen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd qua onderhoud, duurzaamheid en onderwijskundige doelstellingen. Het nieuwe kindcentrum biedt zowel onderwijs als opvang onder één dak. Kinderopvang De Wereld, onderdeel van Tabijn Opvang BV, biedt peuteropvang voor kinderen van 2-4 jaar en vroeg- en voorschoolse educatie, en daarnaast voorschoolse- en naschoolse opvang. Het gebouw is daarmee van 7.30 tot 18.30 uur open voor kinderen en ouders. Na de herfstvakantie werd het gebouw al in gebruik genomen door de peuteropvang, 11 januari ging het gebouw open voor alle kinderen.

Carla Smits van Tabijn is ‘bijzonder trots op het nieuwe kindcentrum. “Met Kindcentrum Cornelis willen wij de kinderen een gastvrije, inspirerende plek bieden waar zij zichzelf mogen zijn, zichzelf leren kennen en de wereld op een veilige en uitnodigende manier mogen ontdekken. Onze kinderen leven in een andere wereld dan de wereld waarin wij opgroeiden. We kunnen de wereld niet veranderen, of veranderingen stopzetten. We kunnen de wereld wel een stukje mooier maken. Daarvoor is ons Werelds onderwijs de basis. In kleine verhalen en activiteiten willen we bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Op het niveau van de kinderen, met de kinderen. We willen kinderen laten zien waar ze wonen, met wie ze wonen. En hoe we samen op een democratische manier kunnen bijdragen aan het schoner, mooier, fijner maken van de stukjes wereld waar wij invloed op hebben. In dit mooie, nieuwe, duurzame gebouw is daarvoor een geweldige basis gecreëerd.”

Ook wethouder René Oud is enthousiast over het eindresultaat. “De toekomst van morgen wordt bepaald door de jeugd van nu. In het nieuwe kindcentrum Cornelis wordt voor deze toekomst een solide basis gelegd. Een basis op het gebied van rekenen, lezen en schrijven, maar ook van samenwerken en vriendschappen sluiten wat net zo belangrijk is. Het gebouw is eigentijds en vernieuwend. Ik ben blij voor Uitgeest en trots op Uitgeest, want we hebben dit samen weten te realiseren voor de huidige en toekomstige generatie kinderen.”
De middag werd afgesloten met een receptie voor genodigden.

V.l.n.r. René Oud (wethouder), Carla Smits (bestuur Tabijn), Margriet Speklé (directeur) en Aram Louman (locatiemanager).