De treinreiziger die 'spoort' tussen Uitgeest en Amsterdam

24 december, 2018 - Blikvangers

* een waargebeurd verhaal *

 

Het reizen met de trein brengt veel gemak met zich mee, maar als we de berichten op Twitter mogen lezen: net zoveel ongemakken. Een defecte trein, kapotte bovenleidingen, wisselstoringen...maar daar gaan we het deze keer niet over hebben. Het treinreizen heeft ook voordelen: je zit lekker warm en droog en met je ogen dicht of al whatsAppend, snel en veilig op plaats van bestemming, zonder op het verkeer te hoeven letten. Maar met je ogen open en je mobiel in je zak maak je als frequente treinreiziger best veel mee...

 

 

 

Je maakt als frequente treinreiziger best veel mee (foto: Anita Webbe)
Je maakt als frequente treinreiziger best veel mee (foto: Anita Webbe)

Treingeuren

Moet je al die reizigers eens gadeslaan...stappen in de trein op het traject Uitgeest-Amsterdam, exacte bestemming onbekend, zonder aandacht of behoefte aan een goed gesprek. Als je pech hebt regent het en nemen ze plaats naast jou met kleding dat je neusslijmvlies direct doet opdrogen. Of zit er iemand tegenover je ongegeneerd kauwgum te kauwen en bellen te blazen, gecompleteerd met smakgeluiden. Net als je denkt: "gelukkig, die is uitgestapt" komt er iemand naast je zitten met een broodje Döner of een patatje Oorlog. Hoe de trein dan ruikt behoeft geen uitleg...het liefst sta je op en ga je ergens anders zitten maar helaas, geen plaats meer over.

 

Treingeluiden

Bijzondere types kom je ook tegen, zoals die ene keer: Een stoer, jongensachtig meisje van ongeveer 17 jaar stapt op de trein. Onderweg ketent zij zich met kettingen vast aan het treininterieur en probeer zich vervolgens met een ijzerdraadje los te wurmen. Dit lukt uiteindelijk, nét voordat zij in Wormerveer moet uitstappen. Regelmatig tref je dronken personen in de trein, die in zichzelf staan te schreeuwen. Je weet niet waar je kijken moet toch? Ook van slapende mensen kun je 'last' hebben:  met open gezakte mond zittend in de vreemdste houdingen, soms met hun schoenen uit. Wat een lucht...Om maar niet te spreken van de snurk- en rochelgeluiden die reizigers produceren en vervolgens gedesoriënteerd wakker te schrikken met een "Waar ben ik," gevolgd door gevloek "WTF....Zaandam gemist!" Is de trein eenmaal in Zaandijk Zaanse Schans gestopt, kun je denken dat je in Azië bent beland wanneer hordes Oosterlingen met hun camera's, na een bezoek aan de toeristische trekpleister, de trein instappen.

Met deze donkere dagen voor kerst zie je door het raam eigenlijk niets anders dan je eigen spiegelbeeld. Als er dán foutief 'Station Rotterdam' door de speakers klinkt, schrik je toch wel even.

 

Trein spoor(t), toch wel...

Eigenlijk wil je helemaal niet dat er iemand naast of tegenover je zit en heb je het liefst een eigen coupé maar dat is wat kort door de bocht. Was er geen belofte gedaan door ProRail dat binnenkort de Sprinters worden vervangen door de ruimere Intercity's? Dat zou alvast iets zijn...

Soms is het treinreizen ook nog wel lachwekkend. Zoals het oudere echtpaar: Meneer stapt alvast in de trein terwijl mevrouw nog staat in te checken. Je raadt het al: de deuren sluiten zich en de trein met haar echtgenoot vertrekt. Die blik van mevrouw...zie je het voor je? Als je jarenlang per spoor reist, zou je er een boek over kunnen schrijven...als je het zo bekijkt, is de trein zo gek nog niet!

 

In onderstaand filmpje van 'machinist Stefan' een cabinerit tussen Haarlem - Uitgeest - Alkmaar -Hoorn (Uitgeest op 22.15)

Door: Anita Webbe