Ziendervaart: vervangen beschoeiing en bomen

28 februari, 2021 - Uitgeest

Vanaf half januari wordt de beschoeiing langs de Ziendervaart vervangen. Het deel tussen de Geesterweg - Binnenkruierstraat en Populierenlaan blijkt in slechte staat te verkeren. De werkzaamheden duren ongeveer 12 weken.

foto's: Marianne Jonker.
foto's: Marianne Jonker.

De nieuwe beschoeiing wordt duurzaam uitgevoerd in kunststof, staal, hard- en vurenhout. We moeten voor de werkzaamheden helaas ook bomen kappen. Sommige zijn al in slechte staat. Andere bomen overleven de werkzaamheden niet. We planten nieuwe bomen terug.

Beschoeiing langs de Geesterweg

Op dit gedeelte vervangen we de bestaande beschoeiing door een kunststof beschoeiing met hardhouten palen. Bij de bushalte en duiker brengen we de beschoeiing hoger aan. Dit is om een minder steil grondtalud te krijgen. 

Beschoeiing langs het voetpad bij woningen De Bonkelaar

Langs het voetpad bij de woningen vanaf de Populieren tot De Bonkelaar nummer 25, brengen we de beschoeiing in originele staat terug. Vanaf De Bonkelaar nummer 25 t/m De Bonkelaar nummer 1 gaat de beschoeiing over in een natuurvriendelijke oever. Vanaf De Bonkelaar nummer 1 tot de aansluiting van de duiker aan de Binnenkruierstraat vervangen we de beschoeiing ook. Hier brengen we deze terug in originele staat.

De berm naast het voetpad achter De Bonkelaar nummer 1 t/m nummer 13 wordt 1 meter breder. Zo ontstaat voldoende ruimte om bomen terug te planten. Hiervoor wordt water gedempt. Dit moet in hetzelfde peilgebied weer terugkomen. Het gedempte water wordt gecompenseerd door de ‘uitstulping’ achter De Bonkelaar nummer 1 weg te graven. De grond die beschikbaar komt, verwerken we achter de beschoeiing.

Natuurvriendelijke oever

Bij natuurvriendelijke oevers is er een geleidelijke overgang van water naar land. Daardoor ontstaan verschillende waterdiepten. Dit geeft variatie in groeiomstandigheden. Hier kunnen veel verschillende oeverplanten, waterplanten en diersoorten leven.

Kappen en herplanten bomen

De knotwilgen aan de westzijde van de Ziendervaart moeten we helaas kappen voor de aanleg van de natuurvriendelijke oever. Zij staan te dicht op de waterlijn. Zij vallen om bij het weghalen van de oude beschoeiing. Deze knotwilgen vervangen we direct door nieuwe exemplaren. Deze planten we verder van de walkant. 

Op het brede gedeelte, hoek Geesterweg – Populierenlaan, staan twee grote treurwilgen die geïnspecteerd zijn op levensverwachting en veiligheid. Daaruit blijkt dat de bomen niet meer veilig zijn. Deze deze bomen moeten we daarom kappen. Ook hier planten we nieuwe bomen terug.

Bron: Gemeente Uitgeest.

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen