Weidevogels welkom op Fort K’IJK

2 maart, 2021 - Uitgeest

Landschap Noord-Holland zette twee weken geleden de sluizen open bij Fort bij Krommeniedijk (Fort K’IJK). Dit is een jaarlijkse terugkomende gebeurtenis en bedoeld om de weidevogels te verwelkomen.  De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk komen langzaam onder water te staan (inundatie). Hierdoor komen wormen die in de grond leven omhoog en die zijn weer een belangrijke voedselbron voor weidevogels. 

Grutto (foto: Marianne Jonker)
Grutto (foto: Marianne Jonker)

Weidevogels die na een lange tocht in Nederland aankomen, komen hier weer op krachten. De weilanden rond Fort K’IJK is de eerste rustplek in Nederland waar ze volop gaan foerageren. Het is dan een geweldig vogelspektakel rond het fort. Jaarlijks organiseert Landschap Noord-Holland de vogelkijkdagen. Helaas kunnen die dit jaar niet doorgaan, maar de natuurorganisatie zorgt voor een mooi alternatief met een speciale film en een geheel nieuwe fietsroute. 

Film als alternatief voor de vogelkijkdagen
Boswachters van Landschap Noord-Holland leggen in een speciale film uit hoe de inundatie bij Fort bij Krommeniedijk precies werkt. En hoe dit oude verdedigingssysteem van de Stelling van Amsterdam nu wordt ingezet om de weidevogels te helpen. 
Boswachter Chris Rost: “Zodra de vogels weer zijn aangesterkt, gaan ze een mooi plekje uitzoeken voor hun nestje om te broeden. Wij zorgen ervoor dat de kuikens veilig kunnen opgroeien, zodat de weidevogelstand in de toekomst hopelijk weer omhoog gaat.”

Vogelkijk fietsroute vanaf Fort K’IJK
Landschap Noord-Holland ontwikkelde een fietsroute zodat liefhebbers toch nog kunnen genieten van weidevogels. De route start vanaf Fort K’IJK bij Krommeniedijk en voert je door diverse rijke weidevogelgebieden aan de zuid- en westkant van het Alkmaardermeer. In de maanden maart t/m juni zijn er langs de hele route weidevogels te zien. Als je geluk hebt, zie je zelfs de grutto’s rondom het fort hun buikjes vol eten. De route brengt je ook langs de Hempolder, een waar paradijs voor vogels. Grutto, kievit, tureluur, slobeend en krakeend zijn hier volop te zien. Tip van de boswachter: neem je eigen verrekijker mee! 

Meer informatie
De film is behalve hieronder ook op de website van Landschap Noord-Holland te vinden. Ook is hier de speciale Vogelkijkfietsroute te downloaden. Kijk hiervoor op L
andschapnoordholland.nl/weidevogels.

 

 

 

Foto: Fort bij Krommeniedijk ( Ronald van Wijk)

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen