“We gaan hier heel goed naar kijken”

10 augustus, 2022 - Uitgeest

Marjolein Geldermans windt zich op over procedures naar aanleiding van de kapotte lift in de Slimp en beschrijft in haar column waarop we ons vertrouwen in bestuurders kunnen baseren.

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

In de Uitgeester las ik over het drama met de 22 jaar oude lift in de Slimp. Bewoners die niet op of neer kunnen, niet naar buiten, niet samen eten of koffie drinken, niet naar hun afspraken. En dit duurt nu al ruim een week. Kennemer Wonen volgt hiervoor een bepaalde procedure en heeft met een adviseur onderzoek gedaan naar de kapotte lift. Hierbij kwamen ze tot de conclusie dat deze lift intensiever gebruikt wordt dan in hun andere gebouwen. Ja, nogal logisch, in een gebouw dat door ouderen wordt bewoond. Ik durf te wedden dat zij zouden wensen nog zo vitaal te zijn dat ze de trap zouden kunnen nemen, bij wijze van work-out. De lift is hier bepaald geen luxe. Uit het onderzoek blijkt ook dat een knoppenkast oververhit is geraakt door het warme weer, waardoor de lift uitviel. In wat voor tijdperk leven we? Is er in die 22 jaar nooit gedacht aan een nieuwe knoppenkast?

Ik word vaak wat opstandig als ik lees over procedures, zowel van instanties als in de politiek. Hoe vaak horen we niet de nietszeggende uitspraak van bestuurders en politici bij calamiteiten: “We gaan hier heel goed naar kijken”. Terwijl iedereen al weet wat er aan de hand is en er vooral gehandeld moet worden. En de tekst: “We moeten de situatie eerst heel zorgvuldig in kaart brengen”, terwijl die al lang duidelijk is. Daar zakt toch je broek van af? En dan de zin: “We zullen daar zo snel mogelijk het gesprek over aangaan”. Sodemieters, dit soort one liners zijn toch ook dodelijk voor het vertrouwen? Ik zie het als een vermijding van besluiten nemen, en dus van het nemen van verantwoordelijkheid. 
Toch geloof ik graag in de goede intenties van mensen; ook in die van politici, het bestuur van Kennemer Wonen, van B&W in Uitgeest, kortom in die van gezagsdragers. Ik wil absoluut niet wantrouwend door het leven gaan. Maar wat maakt iets of iemand eigenlijk vertrouwenswaardig? In de NRC las ik over drie aspecten daarvan: integriteit, onpartijdigheid (het algemeen belang laten voorgaan boven eigenbelang) en competentie. Bestuurders kunnen zichzelf hierop de maat nemen en hun eigen conclusies trekken. In elk geval lijkt het gedoe met de lift in de Slimp vooral voort te komen uit een gebrek aan competentie. Arme bewoners, zij moeten wachten tot 2023 op een nieuwe lift. 

Marjolein Geldermans