Vroeger en nu

27 november, 2019 - Uitgeest

Marjolein Geldermans houdt van de gezelligheid rondom Sinterklaas. In haar column stimuleert ze inwoners van Uitgeest om vooral de inkopen te doen in hun eigen dorp. Waarom? Dát lees je onder de foto! 

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

Het is al weer ruim drie jaar geleden dat ik met veel plezier in Uitgeest kwam wonen. Een van de dingen die ik zo leuk vond aan dit dorp waren de vele winkels. Je hoefde werkelijk nergens het dorp voor uit (behalve dan voor schoenen). Maar tot mijn grote spijt hebben er in die periode al vijf winkels hun deuren gesloten. Winkeliers gingen met pensioen of de zaak was niet meer rendabel en supermarkt en warenhuis breidden uit. Geen kneuterige schoenmaker meer, geen Volle Vazen met de geur van bloemen als je er langs liep, en geen gezellige slijter, om er maar een paar te noemen. We mogen toch hopen dat deze trend niet gaat doorzetten want dan houden we straks geen middenstand meer over. En als we geen middenstand meer hebben dan wordt ook de Ondernemers Vereniging Uitgeest (OVU), waar de winkeliers toch een belangrijk deel van uitmaken, een stuk kleiner. En wie zorgt er dan nog voor de lichtjes in de bomen op straat zodra de winter zich aandient? En wie zorgt ervoor dat de Sint met zijn Pieten feestelijk wordt binnengehaald?

Ik doe zelf graag zoveel mogelijk mijn boodschappen in het dorp om de winkeliers te steunen. Maak mijn loopjes naar de Marskramer, de boekhandel, en Siro. Sta te watertanden bij de kaaswinkel, de bakker en de viswinkel, sla mijn slag in een van de leuke kledingzaken, en ga naar onze gezellige kleine Hema. Toen ik daar laatst mijn ongezonde maar overheerlijke rookworst afrekende kon ik het niet laten een paar pepernoten in mijn mond te stoppen die op een schaaltje bij de kassa lagen en merkte op dat ik de Sinterklaasliedjes die door de winkel schalden zo gezellig vond. (Het meisje bij de kassa dacht daar trouwens anders over want zij hoorde het de hele dag en ze werd er gek van, vertelde ze.)

Met weemoed denk ik terug aan de Sinterklaasavonden van vroeger met ons gezin. De prachtige lange gedichten, de creatieve maar vaak vieze en plakkerige surprises waar de gever zelf het hardst om moest lachen, de speculaaspoppen, chocolade sinterklazen en de grappige cadeautjes. Ik ben dol op Sinterklaas; zwaai naar de Pieten, koop het liefst marsepein (maar heb mezelf dat verboden vanwege onmatigheid, dus hoop dat ik het van de Sint krijg) en neurie Sinterklaasliedjes. Ik zet nog net niet mijn schoen. Nu staat pakjesavond weer voor de deur dus we kopen massaal spullen in. En steeds vaker gebeurt dit via internet. Helaas, want dat is niet goed voor onze plaatselijke middenstand. En ook niet voor het milieu door al die bestelbussen die de boel komen afleveren, wat zorgt voor extra verkeersdrukte en dieseluitstoot.

Ik wil niet belerend zijn, maar ik zou iedereen willen oproepen je cadeautjes zoveel mogelijk in het dorp te kopen, zodat we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat de winkeliers blijven bestaan. Dan kun je meteen genieten van de lichtjes en de geur van pepernoten en kom je alvast in de stemming voor je Sinterklaasgedichten. Als je dan tóch besluit je aankopen online te doen zou je, in plaats van je pakket thuis te laten bezorgen, het misschien zelf ergens kunnen afhalen. Want ook dat scheelt uitlaatgassen. En als de feestdagen weer voorbij zijn, en je hebt zin om in het vroege voorjaar een zonvakantie te boeken, kun je ook je tickets kopen bij ons plaatselijke reisbureau. Ze hebben daar heel veel geduld en prachtige reisgidsen.

Allemaal een gezellige Sinterklaastijd toegewenst! 

Door Marjolein Geldermans

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen