Slingers

2 februari, 2022 - Uitgeest

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Lukt dat ook in deze grijze periode? Lees erover in de nieuwe column van Marjolein Geldermans.

 

 

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

Hoe houden we in deze periode de sjeu erin? Buiten is het al dagen grijs en grauw. Er is geen wind, geen regen, geen vorst, en al helemáál geen zon. Alleen kille stille grijsheid. Ik vind het heel saai weer, maar anderen vinden dit juist heerlijk omdat het buiten zo rustig voelt. Het is maar net hoe je het bekijkt. Sommige van mijn vrienden vinden niet alleen het weer saai, ze vinden momenteel het hele leven saai vanwege de lockdown (die tijdens dit schrijven nog niet is opgeheven). Dat vind ik persoonlijk wat ver gaan. Met een beetje inspanning kun je best zelf de slingers ophangen.
Zo zijn mijn lief en ik onlangs een week naar Schiermonnikoog gegaan. We huurden een museumachtig vissershuisje midden in het dorp en sliepen in een heuse bedstee, wat ik buitengewoon gezellig vond. Alles was weliswaar dicht vanwege de lockdown (behalve de Spar) maar we konden lange wandelingen en fietstochten maken. De zon scheen er volop; we boften met het weer. We liepen uren langs duinen en kwelders naar het brede strand, aten een bammetje in een duinpan, haalden een koffie to go bij de strandtent en kuierden langs de vuurtoren en door het bos weer terug. We stonden vroeg op om naar de Waddenzee te fietsen en te zien hoe de opkomende zon bij laag tij het Wad roze kleurde. Verderop bij een havenrestaurant deden we ons, buiten op een bankje, tegoed aan warme chocolademelk met slagroom en een muffin. Het was koud maar we trokken onze muts over de oren en genoten van het uitzicht terwijl het water opkwam en de vogels rondscharrelden op zoek naar voedsel. Wat een feest! ’s Avonds haalden we een visje met patat bij de visboer om de hoek of maakten zelf een stamppot. En om toch een beetje het gevoel te hebben van ‘uit eten’ lieten we nu en dan iets lekkers bezorgen door het dichtstbijzijnde restaurant. We hadden een fijne week.

Thuisgekomen belandden we hier weer in de grijsheid. Wat nu? Welke slingers gaan we ophangen om de sjeu erin te houden tot de lockdown en de grijsheid voorbij zijn? Ik besluit een cake te bakken met appel en kaneel terwijl mijn zoon een dagje bij ons aan het werk is. Het hele huis geurt naar mijn baksel en het kleurt onze dag. We genieten van warme cake en huiselijkheid. Ziezo, weer wat slingers opgehangen.

Marjolein Geldermans