Registratie

29 december, 2021 - Uitgeest

We leven in een land waar alles goed geregeld en geregistreerd wordt. Maar soms lijkt het beter je niet aan de regels te houden en in plaats daarvan gewoon het goede te doen. Marjolein Geldermans schrijft erover in haar column.

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

We leven in een land waar alles goed geregeld is. We zijn van regels en registratie. Maar wat mij betreft kun je beter het goede doen dan je altijd aan de regels houden. Zo denken ook de huisartsen die popelen om boosterprikken te zetten bij wie dat maar wil. Helaas worden zij teruggefloten door minister de Jonge. Ze zouden namelijk de administratie van de GGD in de war kunnen schoppen; dan worden de mensen die zijn geprikt misschien niet direct geregistreerd als zodanig. Ondertussen grijpt het Omikron virus om zich heen, worden mensen ziek of gaan dood, raken de ziekenhuizen overvol en zit de GGD met de handen in het haar. Maar er moet orde en netheid zijn in administratie en registratie, dus dat gaat voor. Ik zou denken: beter wat langer op je QR code wachten dan vroegtijdig je kist in. 

Regels en registratie: ook voor dieren. In de krant las ik over een groep Schotse hooglanders die aan de dood zijn ontsnapt. Zij leefden in een vakantiepark hier vlakbij. Het park wilde van de dieren af en belde de dierenarts om de groep aan zijn einde te helpen. Gelukkig weigerde de dierenarts, maar ondertussen bleek dat het leefgebied van de hooglanders niet voldeed: zij leefden al jaren zonder natuurlijke beschutting tegen zon, wind en regen. Het park kreeg een forse boete. Gelukkig was er een natuurgebied in Limburg waar de dieren onderdak konden krijgen, dus de groep leek gered. Maar zo simpel was het niet: een moeder was net bevallen van een dood kalf, en kreeg bij die geboorte per ongeluk het registratienummer van haar kalf. Dit werd door de autoriteiten gezien als, jawel, ‘identiteitsfraude’. De groep kreeg een vervoersverbod omdat de registratie van de moeder niet klopte. Later mocht de groep toch verhuizen, maar de moeder met het verkeerde nummer moest blijven. Dat was niet de bedoeling; samen uit samen thuis. Er volgden maanden van overleg, terwijl ondertussen de arme hooglanders rondscharrelden zonder beschutting. Uiteindelijk kwam er toch ontheffing en mocht de hele groep verhuizen naar Limburg. Eind goed al goed.

Jozef en de hoogzwangere Maria uit het kerstverhaal moesten zich eveneens laten registreren, er was immers een oproep gedaan tot een volkstelling. Zij gingen daarom op weg naar Bethlehem. Daar aangekomen moest Maria bevallen. Of Jezus daarna nog geregistreerd is weten we niet, maar ook zonder registratie heeft hij het ver geschopt. Door gewoon het goede te doen. 

Marjolein Geldermans