Podium voor team Edwin Ott motoren

13 april, 2019 - Uitgeest

Tijdens het eerste raceweekend van het OWCup seizoen 2019 heeft Racingteam Edwin Ott motoren twee maal de eerste positie gepakt en twee maal de vierde positie. Zowel Nick Vlaar als Luuk de Ruiter kwamen als eerste over de streep, terwijl Cliff Kloots en Selwin Hamden net naast het podium finishten.

Racing Team Edwin Ott (foto: Erik de Ruijter)

Na een aantal natte vrije trainingen op vrijdag 5 april, begon het seizoen droog op zaterdag 6 april

Nick Vlaar #98 | ONK SuperCup 600

Nick Vlaar wist op 6 april, de overwinning op zijn naam te zetten tijdens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

Tijdens de race was mijn start niet heel goed. Dit kon ik gelukkig tijdens de eerste ronde snel herstellen en lag ik op een tweede positie. Deze tweede positie kon ik goed vasthouden en was daarmee de leider van een groep van 4, ik voelde de druk van de rijders achter mij maar liet me niet gek maken. 2 rondes voor de finish werd ik gepasseerd door Frank Nieman, die zichzelf vervolgens 2 bochten verder onderuit remde. De laatste 2 rondes heb ik alles gegeven en reed in de laatste ronde zelfs de mijn snelste tijd van de wedstrijd. Dit had als resultaat dat de rijders achter mij geen kans meer hadden om mij in te halen. Ik finishte als tweede waar ik al super blij mee was. Eenmaal aangekomen bij het podium kreeg ik te horen dat de nummer 1 van de wedstrijd, Mark Buchner een Duitse IDM-rijder, niet meedeed voor de punten. Daarom was ik doorgeschoven naar de eerste plaats! Hier was ik natuurlijk super blij mee en kon het haast niet geloven.

Cliff Kloots #58 | ONK SuperCup 1000

Tijdens de eerste race in Assen op zaterdag 6 april heeft Cliff niet beter dan een teleurstellende 4e positie weten te scoren. Waar het tijdens de voorjaarstraining nog leek dat alle gripproblemen opgelost waren, blijkt dit tijdens de eerste race toch een ander verhaal.

De start van de race verliep totaal niet soepel. De launchcontrol van de motor haperde een moment, dit zorgde ervoor dat Cliff bijna op zijn rug lag en met een spectaculaire wheelie zijn startplek verliet. Dit kostte hem echter wel 2 posities die hij in de eerste ronde direct weer terug wist te veroveren. De drie man sterke kopgroep hadden in de tussentijd een klein gaatje weten te slaan. Cliff reed binnen een ronde dit gat dicht en sloot zich bij de kop van het veld aan. Op dat moment kon Cliff het tempo van de kop goed volgen en leek het er op dat hij zelfs nog wat extra over had. Helaas begon na ronde 4 de achterband ineens heel erg veel grip in te leveren, met een paar spannende momenten tot gevolg waarbij Cliff met moeite op zijn motor kon blijven zitten. Cliff moest noodgedwongen de kopgroep laten gaan. Gelukkig kon hij het gat naar de nummer 5 in de volgende 2 ronden nog vergroten. Uiteindelijk bleek dit genoeg om de 4e positie vast te houden en de race veilig uit te rijden.

Luuk de Ruiter #6 | ONK SuperCup 300

In afwijking met vorig jaar is, door het samenvoegen van twee 600 klassen het startveld waar ook de 300cc bij is ingedeeld verdubbeld.  De 300cc coureurs worden hierdoor eerder dan vorig jaar ingehaald en aangezien een 600 coureur heel ander lijnen rijdt dan een 300cc coureur beïnvloed dit de race. Anders dan in Spanje waar Luuk zijn hoofd nog wel op hol liet brengen bleef hij rustig en wachtte op het goede moment om rijders in te halen zonder zijn eigen ritme te verstoren. Aan het begin van de race was er nog wel strijd om de 1ste positie maar toen Luuk er goed voor ging zitten kwam hij met ruime voorsprong als eerste over de finish.

In het weekend van 6 april heeft Selwin voor het eerst kennis gemaakt met een 600cc motor. Hij heeft zich deze winter goed voorbereid en hier al heel lang naar uitgekeken. Op 5 en 6 april kon hij dan ook eindelijk aan de slag gaan.

Bij de race ging het er niet erg om een podiumplaats te pakken krijgen, maar om weer veel te kunnen leren. Selwin kwam niet perfect van zijn plaats in de race maar kon dat na 3 rondes al weer goed maken. Hij heeft daarna de hele race op p3 gereden totdat er achterblijvers kwamen waar hij wat moeite mee had. In de op 1 na laatste ronde werd hij ingehaald en kon hij hen weer passeren. Bochten verder kwam hij er weer langs en Selwin probeerde te volgen. Dat lukte hem totdat hij in de laatste ronde een foutje maakte in de strubben waardoor hij de aansluiting verloor met de derde man. Selwin is als 4e over de finish gekomen en heeft een tijd van 1,52 kunnen rijden. Een zeer geslaagd eerste weekend dus!

Selwin: "Ik vond dit weekend fantastisch! Het team, de motor, de ervaring het was allemaal geweldig. Het was een beetje wennen aan de motor de eerste dag maar dag 2 ging al stukken sneller op een droge baan. Voordat ik de eerste meters maakte had ik niet gedacht dat ik het zo mooi af kon sluiten. Ik heb dit weekend veel geleerd met behulp van het team en mijn vader. Ik voel me heel erg op me gemak bij het team, alles word heel goed geregeld en de sfeer is gezellig. Volgende race sta ik er weer fit bij en gaan we voor meer!"

De volgende wedstrijd voor de vier coureurs van team Edwin Ott motoren is op zaterdag 27 april op het circuit van Assen iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Actiefoto onder: Nick Vlaar vlak voor de finish (Kees Siroo)

Door: Karin Ott