Overzicht

25 mei, 2022 - Uitgeest

Moderne technieken zijn handig om routes te bepalen, zoals een gps. Maar de oude manier is wel zo gezellig vindt Marjolein Geldermans en deze gaat mee op vakantie...de uitkomst bij twijfel. Lees haar column onder de foto.

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

Onlangs waren mijn lief en ik vier dagen aan de wandel in Limburg. Wij liepen de 'Dutch Mountain Trail'; een route over de zeven hoogste heuvels van Limburg. We trokken van de ene heuvel naar de andere, en van hotelletje naar hotelletje. Mijn lief had alle routes gedownload op zijn gps, zodat we niet van het pad zouden raken. Wij volgen dan een paarse streep op het scherm van die gps; de zogenaamde ‘track’.
Vaak is dat handig, maar zelf gebruik ik liever het gezellige handzame boekje waar de hele route in beschreven staat, compleet met kaarten. Dat biedt uitkomst bij twijfel: gaan we terug of rechtdoor?
De gps zei niks. Mijn boekje vertelde echter dat we dwars door het weiland links moesten afdalen tot we een groepje van vier hoge bomen zouden tegenkomen. Daar moesten we rechtsaf. Zo gezegd zo gedaan, het klopte als een bus! De voldoening was groot. In zo’n geval heb je dus niks aan iets digitaals. Ik ga graag met mijn tijd mee maar hou van een ouderwetse kaart waarop je ook de dorpjes en de rivieren ziet, en kan zien hoe ver je nog moet. Dat geeft overzicht. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar heb zelfs nog een koffertje met hangmappen waarin kaarten zitten van lang geleden, van alle provincies en van allerlei landen die ik in mijn jonge jaren heb doorkruist. Het is niet van deze tijd en ze zijn hopeloos verouderd maar ik kan er nauwelijks afstand van doen omdat ze mij herinneren aan mooie vakanties en trektochten door bijvoorbeeld Nepal, Mexico en de Dolomieten. Ook een dertig jaar oude kaart van Texel zit erin. Toen ik die vergeleek met een nieuwe versie bleek dat het enige verschil bestond uit een extra rotonde. Leuke ontdekking toch? Dat zie je allemaal niet op het scherm van een gps. 
En nu staat de zomervakantie voor de deur; mijn lief en ik gaan wandelen op Korfoe (heb daarvan trouwens nog een oude kaart in mijn koffertje), van noord naar zuid. De reisorganisatie stuurde ons een beschrijving van de wandelroute, met recente kaart van het eiland. Ik ga daar gerust mee op pad, maar mijn lief wil toch graag de route op zijn gps. Hij is een hele avond bezig alles daarop te downloaden, wat bij tegenslag gepaard gaat met het nodige gevloek. Nou, geef mij de kaart maar; iemand moet het overzicht bewaren…..

 

Marjolein Geldermans