Oranje Boven!

26 april, 2022 - Uitgeest

We kunnen dit jaar weer uitbundig Koningsdag vieren!
Met z'n allen naar de vrijmarkt, spelletjes doen op straat en samen los gaan op muziek. Verbroedering alom.
Maar wat is hierbij eigenlijk de rol van het Koningshuis? Marjolein Geldermans gaat op 27 april in ieder geval volop genieten!
Lees haar column:

Marjolein Geldermans had in 2021 koningstaart en Nederlandse vlaggetjes om uit te delen (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans had in 2021 koningstaart en Nederlandse vlaggetjes om uit te delen (aangeleverde foto)

Koningsdag: ik ben er dol op! Na twee jaar koningsstilte mogen we weer los. ’s Morgens heel vroeg de vrijmarkten afschuimen op zoek naar bijzondere vondsten en blij zijn met de afgedankte spullen van een ander in mijn tas. Zelfgebakken cakejes eten op straat, terwijl er verderop iemand heel vals op een viool staat te spelen. Mensen die, in oranje uitgedost, jolig hun spullen aanprijzen; ik vind het heerlijk!
Toen ik nog in Haarlem woonde deed ik precies hetzelfde. Er was vrijmarkt voor mijn deur. De avond ervoor moest ik met stoepkrijt een plek voor mijzelf afbakenen, anders kon ik de volgende morgen mijn hekje niet meer uit.
‘s Morgens om half zes al begon de bedrijvigheid van het uitstallen van allerhande spullen op de stoep. Een sfeer van vrolijkheid en verbroedering voerde de boventoon. Overal hingen de vlaggen uit, het was feest in mijn straat. Voor mijn huis stalde ik de spullen uit die ik van zolder had gehaald, zette een oranje muts op en speelde op mijn trekharmonica ter verhoging van de feestvreugde. Dat duurde zo de hele dag. Af en toe paste er iemand op mijn kraam zodat ik zelf wat kon rondschuimen, waarbij ik steevast met allerlei rotzooi thuiskwam.

Nu hebben we al twee jaar Koningsdag niet echt kunnen vieren door corona. Maar omdat ik zo’n dag niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan, hebben mijn lief en ik er vorig jaar toch een feestje van gemaakt. Ik bakte een koningstaart met veel slagroom en rood-wit-blauwe vlaggetjes om uit te delen, maakte koffie en zette alles op een feestelijk gedekte tafel in de voortuin. Het was een zonnige dag, we hingen de vlag uit en trokken iets oranjes aan. Op de oprit speelden we op onze trekharmonica’s samen het Wilhelmus en andere deunen. Het gaf wat reuring. Ik gaf stukken taart aan mensen op straat en aan buren en vrienden die gezellig langskwamen. Het was klein maar feestelijk.

Dit jaar is alles gelukkig weer als vanouds. De koninklijke familie zal mooi uitgedost, zwaaiend en handenschuddend door Maastricht trekken te midden van de feestelijkheden. We kunnen van alles vinden van het koningshuis, maar door de zichtbaarheid en toegankelijkheid ervan viert het hele land feest als de koning jarig is. Dat zorgt voor verbinding en verbroedering. En juist in deze tijd hebben we dit hard nodig.

Marjolein Geldermans