Op zoek naar veel wind en zon rond Uitgeest

20 juni, 2020 - Uitgeest

In het concept Regionale Energie Strategie 1.0 staan rond Uitgeest vier zoekgebieden voor wind- en zonne-energie ingetekend. "Dit is strijdig met de wensen van de burgers van Uitgeest en zal bij invoering het open landschap rond Uitgeest voor eeuwig aantasten" aldus Stichting B.O.B.

 

Bij de lokale participatie over de RES ging de voorkeur uit naar zonnepanelen op grote daken, op schermen langs de A9 en boven parkeerterreinen. Voor zonneparken en windturbines rond Uitgeest was weinig animo, omdat de wens groot is om het open landschap te bewaren. Het buitengebied van Uitgeest is nu vooral agrarisch en bovendien gemarkeerd als Bijzonder Provinciaal Landschap. 

Toch staan in het concept RES 1.0 Noord Holland-Noord in het buitengebied van Uitgeest maar liefst vier zoekgebieden voor windturbines en zonneparken ingetekend:

·      In het open weidegebied tussen Uitgeest, Heemskerk en Castricum passen geen windturbines en industriële zonneparken. Windturbines bij de spoorlijn verstoren het open agrarische/vogelweide gebied en liggen te dicht op de bebouwing van Uitgeest en Heemskerk. 

·      Windturbines bij Uitgeest langs te A9 ter hoogt van de wijken Melksuiker, Binnenmeer en de Terp worden als onwenselijk ervaren: de geplande megamolens zullen hinder opleveren voor de genoemde wijken.

·      Windmolens aan de zuidkant van het Uitgeestermeer zijn funest voor de water-, trek- en weidevogels en verstoren het open landschap en het zicht op het meer. 

·      Het windzoekgebied langs de N203 tussen Uitgeest en Krommenie is alleen reëel als de werelderfgoedstatus van de Stelling van Amsterdam van ondergeschikt belang is.

Na de zomer worden deze Energie Strategie en het Klimaatplan voorgelegd aan de Gemeenteraad van Uitgeest. Hopelijk beseffen onze raadsleden dat we de natuur en het landschap rond Uitgeest maar één keer kunnen vernielen.

Lees hier de NIEUWSBRIEF

 

 

Tekst: Stichting B.O.B. (Burgerbelang Omgevingskwaliteit BUCH-regio) P. v.d. Weijden

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen