Omgekeerde vlaggen in openbare ruimte

6 augustus, 2022 - Uitgeest

Op meerdere plekken in onze gemeente zijn Nederlandse vlaggen omgekeerd opgehangen. Dit om de boeren te steunen die het niet eens zijn met de stikstofplannen van het kabinet.

foto: aangeleverd
foto: aangeleverd

De meeste vlaggen hangen op eigen terrein. Maar vanaf  het weekeinde van 30 en 31 juli hangen ook een aantal omgekeerde vlaggen aan gemeentelijke eigendommen in de openbare ruimte, zoals lantaarnpalen of verkeerslichten.

 

Vlaggen in openbare ruimte verwijderen

Volgens lokaal beleid is het niet toegestaan om iets op te hangen of te plakken aan gemeentelijke eigendommen. De openbare ruimte moet neutraal zijn. En wij hebben de beeldkwaliteit in de gemeente Uitgeest hoog in het vaandel staan. Ook verkeersveiligheid speelt hier een belangrijke rol. De vlaggen die in de openbare ruimte zijn opgehangen, moeten daarom worden verwijderd.

 

Gedogen tot uiterlijk 15 augustus

Het college heeft besloten de vlaggen tot 15 augustus 2022 te laten hangen. Om ruimte te geven aan de demonstratie en om de eigenaar de kans te geven de vlaggen zelf weer te verwijderen. Het is niet gelukt om de eigenaar te achterhalen. Na 15 augustus verwijdert de buitendienst de vlaggen die op 15 augustus nog hangen. De eigenaren kunnen deze vlaggen tot 2 weken na verwijdering ophalen bij de gemeentewerf.

Bron: Gemeente Uitgeest.