Monsters in zandberg op het Huttenweekterrein

14 januari, 2020 - Uitgeest

Geruststellend tot op zekere hoogte

 

Woensdag 8 januari stond er een auto geparkeerd van APS Milieu Bodemonderzoek BV voor de alsmaar groeiende zandberg op het Huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat. Hierdoor rezen er vraagtekens. Is het nog wel veilig? Moeten we ons zorgen gaan maken over onze gezondheid? 

 

 

 

 

Foto: Tilly van Hoolwerff
Foto: Tilly van Hoolwerff

Bewoners, eigenaren van honden en pony's hoeven zich geen zorgen te maken over de gestorte grond verzekert Joep van der Peet (projectleider Domein Beheer Openbare Ruimte) ons. "Het is absoluut nog veilig voor mensen en honden om het veld te spelen en voor de pony's op het aangrenzende weiland." 

 

De grond is afkomstig uit de Populierenlaan. Bij dit project wordt onder andere het riool vervangen. Van der Peet: "Daarbij wordt veel grond aangetroffen die niet goed verdichtbaar is: veen en klei. Om na-zakkingen aan het nieuwe riool en het nieuwe wegdek te voorkomen, vervangen we deze grond door zand, wat wél voor een stabiele ondergrond zorgt."

 

De projectleider legt uit hoe een en ander in zijn werk gaat met de grondonderzoeken die nodig zijn om te bepalen wat de classificatie van de grond is. "Vooruitlopend op de werkzaamheden doen we een verkennend bodemonderzoek, om een eerste indicatie te krijgen. De uitslag van dit onderzoek zag er gunstig uit. Daarna, wanneer de grond op een hoop ligt, wordt hij opnieuw en wat uitgebreider bemonsterd om definitief de klasse te kunnen bepalen. Deze klasse bepaalt de herbruikbaarheid van de grond, waar je de grond weer kunt toepassen waardoor de grond waarde heeft, of dat je het naar een grondbank moet afvoeren, waar kosten aan verbonden zijn."

 

De aannemer heeft de eerste deelpartij laten bemonsteren om daar een geschikte locatie voor te kunnen vinden in de buurt van het werk. Inmiddels is dit bedrijf bezig om de tweede deelpartij te onderzoeken.

 

Binnenkort laat de gemeente de hele partij nogmaals bemonsteren door een ander bedrijf. "Dit heeft te maken met het feit dat in de uitslag van het eerste onderzoek één kleine afwijking zat: de grond is klasse Wonen (dus in de volksmond: schoon, ook voor de momenteel zo actuele PFAS), uitgezonderd één stofje waarbij de norm echt minimaal afweek", aldus de projectleider. "Hierdoor zou voor deze partij de klasse 'industrie' gelden, wat zou betekenen dat deze grond op minder plaatsen toepasbaar is en dat de gemeente met hogere kosten te maken krijgt voor transport. Vandaar dat er nog een keuring verricht wordt, als second opinion."