Leerlingen De Wissel onder de indruk van lessen over WO2

25 april, 2021 - Uitgeest
Groep 7 en 8 van basisschool De Wissel met in hun midden 'meester' René Vermeer.
Groep 7 en 8 van basisschool De Wissel met in hun midden 'meester' René Vermeer.

De Kristallnacht en Jodenhaat, de macht van Hitler, het bombardement op Rotterdam in mei 1940 en de invasie in Normandië. Allemaal zaken die de leerlingen van groep 7 desgevraagd het meest zijn bij gebleven na twee lessen in het kader van het project Tweede Wereldoorlog. De lessen werden aan de leerlingen van de groepen 7 en 8 gegeven door gastdocent, oud- directielid en -docent geschiedenis van het Jac. P. Thijsse College, René Vermeer.

Juist in de aanloop naar de dodenherdenking van 4 mei waarin we de slachtoffers herdenken van de tweede wereldoorlog en 5 mei waar we de bevrijding vieren, vond de school het een goed idee om in de week voor de meivakantie extra aandacht te geven aan het onderwerp.

Via de oorsprong van democratie en vrijheid voor burgers van Athene in het oude Griekenland kwamen de leerlingen terecht in het Duitsland van de jaren ’20 en ’30, waar Adolf Hitler met zijn partij de NSDAP de absolute macht krijgt en Joden het zwaar te verduren krijgen, net als de tegenstanders van de nazi’s die in concentratiekampen worden opgesloten. In de nacht van 9 op 10 november 1938 kreeg Jodenhaat een gezicht toen de bezittingen van Joden maar ook de Joden zelf werden aangevallen door de Nazi’s.

Veel indruk op de leerlingen maakte het verhaal van het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 zoals ook de invasie op de stranden van Normandië op 6 juni 1944 en de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945. 

Het project werd afgesloten met een fietstocht naar de duinen van Castricum waar restanten van de Atlantikwall werden bezocht, werd stilgestaan bij de bunker waar de Nachtwacht van Rembrand opgeslagen is geweest en bij een restant van een V1-lanceerplaats.

Op de leerlingen maakten de verhalen en het bezoek aan Castricum veel indruk al helemaal toen 'meester'  René in zijn afsluitende praatje stil stond bij de vele burgers, verzetsstrijders, militairen en natuurlijk Joden die de oorlog niet zouden overleven. Daarom herdenken we op 4 mei en vieren we 5 mei.