In 2022 geen brandkranen meer, maar waterwagens voor Brandweer Kennemerland

25 januari, 2022 - Uitgeest

Vanaf begin januari maakt de brandweer in regio Kennemerland officieel geen gebruik meer van brandkranen. Hoe blust de brandweer dan een brand?

Foto: Marianne Jonker.
Foto: Marianne Jonker.

Vanaf 1 januari 2022 hebben alle gemeenten in regio Kennemerland de contracten voor het gebruik van de brandkranen opgezegd. Brandkranen zijn onderdeel van het drinkwaterleidingnetwerk. In onze regio zijn drinkwaterbedrijven PWN en Waternet verantwoordelijk voor de kwaliteit van het drinkwater. Met de tijd blijkt dat er minder water door de brandkraan stroomt. Dat is voor het dagelijks gebruik van bewoners geen probleem, maar wel voor de bluscapaciteit van de brandweer. Er is dan niet altijd voldoende druk voor de brandweer om mee te blussen. Daarom neemt de brandweer voortaan zelf bluswater mee.

Meer brandweervoertuigen
In een tankautospuit zit al standaard voldoende water om de eerste minuten mee te blussen. Vanaf januari worden er meer brandweervoertuigen gealarmeerd om voor een eerste inzet genoeg water bij zich te hebben. Bij een gebouwbrand wordt er nu meteen een watertankwagen meegestuurd. Bij kleine branden zijn ze niet nodig, omdat de tankautospuiten dan vaak al over voldoende bluswater beschikken. Om de hele regio te voorzien van voldoende bluswater, heeft de brandweer straks in totaal acht watertankwagens en vier systemen voor groot watertransport.

Wat gebeurt er dan met de brandkranen?
In  nieuwbouwwijken werden de brandkranen de afgelopen jaren al niet meer aangelegd. In bestaande wijken zullen ze langzamerhand uit het straatbeeld gaan verdwijnen, op een paar brandkranen bij de kazernes na. Een van de wijken waar dit al gebeurd is, is De Koog in Uitgeest. Vanwege herinrichting van de woonwijk, werden brandkranen, brandpalen en rode aanwijsbordjes voor de brandweer weggehaald. Wanneer er werkzaamheden zijn zullen gemeentes, PWN of Waternet de brandkranen weghalen. De brandkranen zitten over het algemeen ondergronds en liggen daardoor niet in de weg. De twee drinkwaterbedrijven halen de brandkranen dan ook niet direct weg. Bij de kazernes blijven de brandkranen nog wel in gebruik. Deze worden als vulpunt gebruikt om de watertankwagens mee te vullen.

Bron: Gemeente Uitgeest.
foto onder: aangeleverd

Volg ons

Uitgelicht

In4Hair
In4Hair
OSUradio.nl
OSUradio.nl
Eetcafé Klaas
Eetcafé Klaas
IJmond Nieuws
IJmond Nieuws
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Piet Putter Aannemers- en bouwbedrijf
Piet Putter Aannemers- en bouwbedrijf
Bootschappen Watersport
Bootschappen Watersport
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
FixEasy
FixEasy
DUEC
DUEC
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen