Horecaondernemers Jos Keijsper en Niek Groen breiden uit: Restaurant Krelis opent in juni 2021

16 december, 2020 - Uitgeest

Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest krijgt vorm. Afgelopen zomer opende ‘De Kleine Molen’, een plek voor huisgemaakt ijs, taart, koffie, thee en fris.
Nu komt er ook een restaurant op het park, waarvan Jos Keijsper en Niek Groen de uitbaters worden. De afgelopen vier jaar maakten zij naam met Café Restaurant Klaas, en dat succes smaakt naar meer. Jos en Niek willen Krelis op de kaart zetten, maar Klaas blijft ook. Zij het met een andere formule.

 

Niek Groen (links) en Jos Keijsper voor de Kleine Molen op erfgoedpark De Hoop (foto: Kim de Vries)
Niek Groen (links) en Jos Keijsper voor de Kleine Molen op erfgoedpark De Hoop (foto: Kim de Vries)

Krelis Lootjes, beter bekend als Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, noemde zichzelf in een octrooiaanvraag uit 1593 ‘een schamel huysman, met wijff ende kinderen belast’. Maar hij had wel de houtzaagmolen bedacht, waardoor het mogelijk werd op windkracht bomen te verzagen. Dat ging dertig keer zo snel als met de hand. Een belangrijke uitvinding in een tijd dat er voor de bouw van handelsschepen een grote vraag was naar balken en planken.

Stichting Cornelis Corneliszoon vond dat er een eerbetoon moest komen aan de betrekkelijk onbekende Uitgeester. De lege loodsen op Erfgoedpark De Hoop krijgen nu een moderne invulling, met respect voor het verleden. De grootste loods wordt omgetoverd tot een groepsaccommodatie voor drie gezelschappen. Er komen een bed & breakfast, glampingtenten en een nieuw te bouwen restaurant. Voor de horeca op het park werd samenwerking gezocht met Jos Keijsper en Niek Groen.

Erfgoedpark De Hoop
"Een unieke kans’’, antwoordt chef-kok Jos op de vraag waarom hij dit graag wil doen. "Ik ben op een steenworp afstand van dit park opgegroeid. Het park ligt tussen het Zwaansmeer en het Uitgeestermeer, een oase van rust. Uitgeest is mijn thuis. Toen wij hiervoor benaderd werden, hoefde ik niet lang na te denken.’’
Het kenmerkt ‘de jongens van Klaas’. Beiden zijn Uitgeesters en inmiddels ook buiten de dorpsgrenzen bekend. Trots op hun dorp en dat dragen zij uit. Bij Café Restaurant Klaas werken zij sinds de start in 2016 met veel lokale producten en zoeken zij samenwerking met andere ondernemers uit het dorp. Diners in het restaurant, bierproeverijen en feesten in de Bovenbar, de kermis van Uitgeest. "We hebben alles in een eigen stijl gedaan en met heel veel plezier. Ons socialmediabeleid is daar een goed voorbeeld van’’, aldus Niek. Café Restaurant Klaas werd opgenomen in culinaire gidsen Lekker en Gault Millau, van Michelin ontvingen zij een ‘Bib Gourmand', de onderscheiding voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Elk nadeel heeft zijn voordeel 
Tijdens de eerste lockdown in de coronacrisis moest alle horeca in Nederland dicht en ging het team van Klaas maaltijden bezorgen. "Vier dagen per week koken en één dag klussen. We hebben samen met ons team het pand van De Kleine Molen op het Erfgoedpark in het voorjaar opgeknapt en zijn in juni geopend. Het was direct een groot succes en zo groeide ook het gevoel dat deze locatie uniek is en veel perspectief biedt’’, geeft Jos aan. Nu de horeca wederom door de overheid gesloten is, gebruiken Jos en Niek deze periode om alle plannen voor 2021 uit te werken. "Wij hebben nu alle tijd om gesprekken met toekomstige leveranciers te voeren, offertes te vergelijken en gerechten te bedenken die straks op de kaart komen. Natuurlijk is corona heel vervelend, maar wij blijven positief en maken dankbaar gebruik van deze extra tijd.’’

Restaurant Krelis
De tekeningen zijn definitief, de keuken is besteld en het concept is bepaald. In restaurant Krelis komt een eerbetoon aan Uitgeester Cornelis Corneliszoon en zijn uitvinding van de houtzaagmolen. Het pand krijgt aan de buitenkant dezelfde uitstraling als de andere, reeds bestaande panden op het Erfgoedpark. "Het sfeertje van de Zaanse Schans, maar dan veel kleiner’’, vertelt Niek enthousiast. Op de bierkaart komen bieren geselecteerd op smaak en rijke historie. "Ik vind het leuk om de historie van Krelis in relatie te brengen met het verhaal van authentieke bierbrouwerijen.’’ Heineken als pils van de tap, er komt een kraan met zes speciaalbieren en een royale keus uit flesjes frisdrank en mooie wijnen.

Krelis wordt een grote zaak met 120 stoelen in het restaurant, 120 op het terras met weids uitzicht en twee zalen op de verdieping. Uit de keuken van Jos komen vele huisgemaakte creaties. Tijdens de lunch zijn er van 12.00 uur tot 14.30 uur mooie gerechten te bestellen als ‘egg benedict’, getoast zuurdesembrood met gerookte zalm en focaccia met pastrami, maar ook warme gerechten als bouillabaisse, risotto of noodles met pekingeend. "Ik wil geen doorsnee lunchkaart met broodjes carpaccio’’, zegt chef-kok Jos. "Lunch mag best uitdagend zijn. Koken is een ambacht. Ik wil onze gasten blijven verrassen met mooie smaken.’’ Er komt een borrelkaart met charcuterie en oesters, maar ook met bitterballen en kaasstengels die de gehele dag te bestellen zijn. Op de dinerkaart zien we een steak tartaar van Holstein rund, vitello tonato, kingfish en een vegetarisch voorgerecht van aardpeer. Verrassende hoofdgerechten als rouleau van rogvleugel, zacht gegaarde polderhoen, wilde zeebaars en proeverij van Hollands lam. Luxe ingrediënten, maar volgens Jos niet duur. Voorgerechten kosten rond de € 12, hoofdgerechten tussen de € 20 en € 24 en desserts zijn € 9,50. "Net als bij Klaas willen wij bij Krelis straks bekendstaan om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!’’

Eetcafé Klaas 
Toen Jos en Niek benaderd werden om verantwoordelijk te worden voor alle horeca op Erfgoedpark De Hoop, rees de vraag wat te doen met Klaas. "Hier is voor ons alles begonnen en eigenlijk wilden we helemaal niet weg’’, zegt Niek gepassioneerd. "Toch is dit een uitdaging die we niet konden laten liggen, zo’n kans krijg je geen tweede keer. Verhuizen of verkopen hebben we overwogen, maar uiteindelijk is iets anders besloten. Café Restaurant Klaas wordt Eetcafé Klaas!’’ Het geeft de heren de mogelijkheid om de kermis van Uitgeest te blijven exploiteren en typische eetcafégerechten als spareribs en saté te serveren. "In november hadden wij spareribs als hoofdgerecht in het bezorg- en afhaalmenu, een groot succes! Ik vind het leuk om te maken maar vond het niet passen in het concept van Café Restaurant Klaas’’, geeft Jos aan. "Nu we van Klaas een eetcafé maken, komen de extra dik bevleesde spareribs van Jos zeker op de kaart!’’ valt Niek bij.

Vanaf april 2021 opent Klaas met het nieuwe menu. Carpaccio, kalfsragout, uiensoep, een drieluik van Dilvis uit Akersloot en kaas van De Raat. "Die lokale samenwerking blijft heel belangrijk, net als de toegankelijkheid.’’ Bij Klaas eet je straks een huisgemaakte hamburger voor € 12. Het vlees voor die hamburger komt van een lokale boer. Verder zien we bij de hoofdgerechten een gegrilde entrecote, gebakken zalm en wafel van zoete aardappel. De friet van De Vlaminck uit Alkmaar blijft, net als oma’s salade en witlof ham-kaas. Voor het nagerecht dame blanche gebruiken we natuurlijk het vanilleroomijs van De Kleine Molen.
Een voetbalteam moet op zondagmiddag kunnen besluiten om ’s avonds ‘een hapje te gaan eten bij Klaas’. Toegankelijk, betaalbaar en heel gezellig.

Dat Jos en Niek dit niet alleen kunnen, is een understatement. Het team van Café Restaurant Klaas splitst zich straks op over drie zaken. Daarnaast worden nieuwe medewerkers aangetrokken om de teams compleet te maken. Jos: "De keukenchef bij Krelis wordt Ferry Brussel, mijn rechterhand van de afgelopen jaren heeft zichzelf bewezen en krijgt hiermee een nieuwe uitdaging.’’ Jos en Niek blijven actief op de werkvloer in alle bedrijven. "Omdat we alle concepten heel leuk vinden en contact willen houden met ons team en onze gasten.’’

Vacatures 
Voor de functie van chef-kok bij Eetcafé Klaas wordt nog gezocht naar een geschikte kandidaat. De vacature manager bediening staat ook open.
Omdat Krelis in juni opent, is de verwachting dat het terras meteen druk bezet zal zijn. De Kleine Molen gaat bij de eerste zonnestralen van 2021 open en Klaas draait dan ook lekker door met de jaarlijkse kermis van Uitgeest in juli. "Werk genoeg!’’ volgens Niek. "Fulltime, parttime, alles is mogelijk. Geïnteresseerden mogen contact met ons opnemen.’’