Grete Wijte "Lezen geeft vrijheid"

3 maart, 2021 - Uitgeest

Elke maand laat het Vrijwilligers Informatiepunt Uitgeest een vrijwilliger aan het woord die actief is in Uitgeest. Deze maand vertelt Grete Wijte over haar werkzaamheden bij LeesLokaal Uitgeest. 

 

Grete Wijte tussen 'haar' boeken in LeesLokaal Uitgeest (foto: Anita Webbe)
Grete Wijte tussen 'haar' boeken in LeesLokaal Uitgeest (foto: Anita Webbe)

Sinds twee jaar werkt Grete Wijte elke zaterdag een dagdeel als vrijwilliger bij Lees Lokaal Uitgeest, dat gevestigd is in het gemeentehuis. Naast een indrukwekkende boekencollectie worden er ook taallessen gegeven aan anderstaligen en verzorgt Theater Poppekus er regelmatig leuke voorstellingen aan peuters en kleuters aan de hand van een voorleesboek.

Als baliemedewerkster zorgt Grete niet alleen voor de inname en uitgifte van geleende boeken, ook heeft ze een adviserende rol. “Ik vind het op de eerste plaats fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen. Daarnaast geeft vrijwilligerswerk structuur aan je leven en houdt het je maatschappelijk actief en scherp”, aldus Grete.

“Een goede kennis van het abc hebben is belangrijk, net als goed kunnen ordenen en computervaardig zijn. Ik stel gerichte vragen om de lezer goed van dienst te kunnen zijn. Goed overleg is daarnaast ook noodzakelijk; met de gemeente, onze bibliothecaris Hennie Boer en/of met de commissies, over bijvoorbeeld het afschrijven van oude boeken en de aanschaf van nieuwe. Deze worden lokaal gekocht bij boekhandel Schuyt. De goed op elkaar afgestemde commissies zorgen dat het boekenbestand op peil blijft.”

Verder helpt Grete ook bij het organiseren van festiviteiten zoals poëzie- of tekenwedstrijden. “We besteden ook extra aandacht aan de Libris Prijs of bijvoorbeeld de verjaardag van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast wordt door vrijwilligers van het Lees Lokaal op scholen voorgelezen aan peuters en kleuters en er worden boeken uitgeleend aan de hand van thema’s. In Geesterheem staat ook een boekenkast met roulerende boeken. De boeken worden door vrijwilligers bezorgd en opgehaald.”

Het Lees Lokaal heeft veel jeugdleden én oudere leden. “Het middensegment leest in mindere mate een boek”, weet Grete. “Jammer, want een mooi boek tastbaar in handen geeft vrijheid. Door te lezen kun je je eigen wereld vormen en heerlijk fantaseren.”

Inmiddels is Lees Lokaal verhuisd en gevestigd in het gemeentehuis. Grete: “De toegankelijkheid is zeker verbeterd, al ik hoop dat Lees Lokaal snel de sociale functie terug heeft die het hoort te hebben. Dat men weer gezellig aan de leestafel de krant komt lezen of langskomt voor een kopje koffie en gezellig praatje. En ze het liefst met een goed boek naar huis gaan natuurlijk!”

Mensen maken Uitgeest
Grete vertelt haar verhaal ook in een van de twaalf minidocumentaires van 'Mensen maken Uitgeest' die dit jaar in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet worden gemaakt. Dit is een samenwerking tussen OSURTV en het VIP. De documentaire is hier te zien:

 

Tekst: Anita Webbe

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen