Geen idee

5 augustus, 2020 - Uitgeest

In deze column denkt Marjolein Geldermans aan haar wensen voor het dorp die zij beschreef in haar eerdere columns. Zijn haar wensen uitgekomen? En heeft zij nog een nieuw idee?

Marjolein Geldermans
Marjolein Geldermans

Geen idee

Het is vakantietijd en ik heb geen idee voor deze column. Mijn hersenen lijken wel voor onbepaalde tijd vrijaf genomen te hebben. Misschien zijn ze niet zo actief omdat ik ook vakantie heb van pianoles waardoor ik niet of nauwelijks speel en hoef ik even geen liedjes uit mijn hoofd te leren voor het koor. Ook mijn trekharmonica heb ik al lang niet meer in mijn armen gehad. Dat soort muzikale activiteiten houden je hersenen scherp, dus geen wonder dat de mijne een beetje slomer worden. Maar ik zou natuurlijk kunnen schrijven over het weer. Ik ben er graag mee bezig. Ik kijk als zeiler naar de lucht en de wolken en let vooral op de wind, want met de jaren ben ik een mooi-weer-zeiler geworden en het moet niet te hard waaien. 

Of ik zou kunnen schrijven over het legen van de gft bakken, wat niet goed lukt met de nieuwe moderne vuilniswagens. De helft blijft in de bak plakken waardoor ik nu met stinkende drab zit. Die elektrische wagens zijn trouwens wel veel stiller, hoewel ik het geronk en gerammel in de vroege ochtend ook wel iets gezelligs en vertrouwds vond hebben. Maar ja, lekker belangrijk. 

Ik zou ook kunnen schrijven over mijn wensen uit eerdere columns. Zoals het ontsluiten van Erfgoedpark De Hoop, om daar gezellig op een terras neer te strijken voor koffie met taart, een broodje of een ijsje. Eindelijk is het terrein geopend! Mijn lief en ik hebben al nieuwsgierig door de grote ramen staan gluren van het gebouw over de brug, en ons afgevraagd welke bestemming dat zou krijgen. Een andere wens die uitkomt is de woningbouw voor jongeren. Er gaat gebouwd worden op het terrein van de voormalige bibliotheek. Appartementen voor jong en oud en deels vier hoog, zoals de jongeren zelf in een enquête hadden voorgesteld! 
En een derde wens van mij, opgeschreven in een paar columns geleden, was het toestaan van bezoek in de verpleeghuizen, omdat juist isolatie vooral bij ouderen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Gelukkig mag er nu bezoek komen, en is er weer wat leven in Geesterheem. Met al drie uitgekomen wensen ben ik een blij mens!

Maar ik zou ook kunnen schrijven over Stichting Steenbreek, waar onze gemeente zich kort geleden bij heeft aangesloten voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. Met een speciale werkgroep spant De Dorpsraad Uitgeest (DU) zich in voor operatie Steenbreek: “Steen eruit, plant erin”. Voor een groen Uitgeest, voor een betere afwatering en voor meer koelte. De dorpsraad is trouwens sowieso goed bezig, want over leefomgeving gesproken: de DU besteedt ook aandacht aan de luchtkwaliteit van ons dorp. In de hele IJmond worden metingen gedaan naar ultrafijn stof, behalve in Uitgeest. Een paar actievelingen van de DU zijn al in gesprek gegaan hierover met de wethouder. Schone lucht is immers in het belang van ons allemaal!

Toch ga ik daar allemaal niet over schrijven, een volgende keer misschien. 
Het zijn nu vooral de dingen van het dagelijks leven die mij in beslag nemen. Ik ben bijvoorbeeld met een vriendin een brocante-marktje aan het organiseren. In de achtertuin aan de Westergeest, op 8 augustus bij mooi weer. Ik heb er nu al zin in. Lange tafels met leuke spullen, parasols, zitjes in het gras voor koffie, thee en taart. Het is maar een idee. Kom je ook?  

 

 

Door: Marjolein Geldermans

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen