Feest in Uitgeest

21 september, 2022 - Uitgeest

Marjolein Geldermans schrijft over de feestelijkheden die we deze zomer meemaakten in Uitgeest, en over het korenfestival dat deze week zal plaatsvinden. Waarom zijn dit soort dorpsactiviteiten juist in deze tijd zo belangrijk voor ons welzijn? Zij vertelt het in haar column. 

 

 

Marjolein Geldermans
Marjolein Geldermans

Feest in Uitgeest

Wat een gezelligheid in het dorp de afgelopen periode! Zo hadden we het Open Tuinen Podium dat de nodige reuring gaf. Overal muziek en mensen die op de fiets of lopend van tuin naar tuin trokken. Ook mijn lief en ik hadden onze tuin beschikbaar gesteld, waarin een paar topmuzikanten met hart en ziel zongen en speelden. Bij de koffie, thee, taart en wijn vonden ontmoetingen plaats en genoten we samen van de muziek. 
Twee maanden later was er de vrijwilligersmarkt Over&Uitgeest, waar we samendromden bij de kramen en er gezellig aan de praat raakten. Oogstrelend was de kleurenpracht van uitgestalde appels en verse groenten van telers en volkstuinen. Ondertussen liet de Dorpsraad  kinderen met kruiwagens vol water over een parcours rennen. 
En ook in de Milieutuin was het feest op de open dag, met muziek en gedichten tussen de bomen en de groentebedden. Ik kocht er rode bieten en een groot veldboeket.  

Als kers op de taart zal er op 24 september in ons dorp een heus korenfestival plaatsvinden; de Sing’In. Dit evenement wordt georganiseerd door Popkoor SurpriSing uit Uitgeest (toevallig zing ik daar zelf ook in) waarbij voorzitter Yvonne de motor en het brein is achter de organisatie. Maar liefst 20 koren en een slagwerkgroep zullen op verschillende plaatsen in het dorp hun muziek ten gehore brengen! Alle koorleden van SurpriSing steken die dag de handen uit de mouwen. Achter de schermen werken we keihard om er een geweldig evenement van te maken. Met man en macht bouwen we podiums, plaatsen we dranghekken, dirigeren we foodtrucks naar hun plek en de techneuten van het koor sluiten overal geluidsinstallaties aan. Natuurlijk zal ons koor met een spetterend optreden het festival openen voor het gemeentehuis. Daarna zullen de koorleden vooral optreden als gastvrouw en podiumbeheerder. We zijn van alle markten thuis! Maar het belangrijkste blijft toch het samen zingen. 

Deze dorpsactiviteiten geven niet alleen plezier, maar zijn ook onontbeerlijk voor een gevoel van saamhorigheid en verbinding. Als in de wereld crisis op crisis plaatsvindt, en we met een overdosis aan problemen worden geconfronteerd, bestaat de kans dat we ons steeds meer terugtrekken in ons eigen bestaan, zo blijkt uit recent onderzoek. Samen iets beleven en tot stand brengen: dat is dan precies wat we nodig hebben voor een gevoel van samenzijn en ergens bij te horen. Dus kom naar de Sing’In en draag bij aan de feestelijkheid!


Marjolein Geldermans