Energieadvies op maat voor energiebesparing en comfortabel wonen

14 september, 2021 - Uitgeest
Door bewust om te gaan met energie kun je geld besparen én comfortabel wonen. De gemeente Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk werken daarom samen met o.a. lokale energie coöperaties om de woningeigenaar/huurder op weg.
Door bewust om te gaan met energie kun je geld besparen én comfortabel wonen. De gemeente Uitgeest, Heemskerk, Velsen en Beverwijk werken daarom samen met o.a. lokale energie coöperaties om de woningeigenaar/huurder op weg.

Project Duurzamer Wonen biedt uitkomst

Het energieverbruik verlagen dus geld besparen en comfortabeler wonen. Via project Duurzamer Wonen is dit mogelijk met advies op maat door een energiecoach van Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC). Ook Thijs Gunter uit Uitgeest heeft zich vorig jaar aangemeld met als doel hun wooncomfort te vergroten. Thijs: “Het energieadvies heeft mij geholpen om de juiste vervolgstappen te maken in het verduurzamen van mijn woning. Ik raad iedereen aan om gebruik te maken van het gratis energieadvies.”

Deelname Duurzamer Wonen
“Wij zijn 3,5 jaar geleden van Heemskerk naar een vrijstaande woning uit 1972 in Uitgeest verhuisd. In de tuin hebben wij nog een huisje en daar woont mijn zoon. Tijdens de verbouwing zijn wij gelijk gaan nadenken over hoe wij zo min mogelijk aardgas konden gebruiken. Aan het begin van de verbouwing zijn wij daarom begonnen met het installeren van vloerverwarming, zodat radiatoren overbodig zijn. Daarnaast hebben wij nadat we zijn overgegaan op elektrische auto’s zonnepanelen geplaatst. Ook hebben wij overal in het huis ledlampen aangebracht.” Via een brief werd een gratis energieadvies aangeboden. Thijs vroeg zich af: is onze woning goed genoeg geïsoleerd voor het plaatsen van een warmtepomp?

 

Tips en adviezen
De energiecoach van DUEC, Ger Mijnen, nam tijdens het digitale advies uitgebreid de tijd. Van kleine, relatief eenvoudige maatregelen tot grote maatregelen: alles kwam aan bod. Thijs: “Wij wilden graag een onafhankelijk en dus niet- commercieel energieadvies. Alleen wat echt haalbaar is. En dat is gelukt!” De insteek van het gesprek was om te bekijken of de woning aardgasvrij kon worden. Ondanks dat dat (nog) niet kan, kwamen alle maatregelen aan bod. 

Inmiddels is de energierekening met 50% verlaagd door onder andere de maatregelen uit het energieadvies toe te passen. “Wij verwachten zelfs dat wij de rekening nog verder kunnen verlagen. De warmtepomp wordt gecombineerd met de nieuwe Cv-ketel ener komen 7 zonnepanelen bij om het extra energiegebruik van de warmtepomp te compenseren.” 

Thijs was ook geïnteresseerd in de warmtecamera en daarvoor is Ger, de energiecoach inmiddels langs geweest. Ger laat hiermee zien waar in de woning de warmte wegvloeit. Door deze plekken nog beter te isoleren, wordt het wooncomfort vergroot.

 

Energiebespaarbox en aanmelden
Het project biedt de deelnemers een gratis energiebespaarbox aan met onder andere tochtstrips en radiatorfolie. “Wij hebben met de ledlamp iemand anders blij gemaakt, maar de stopcontactschakelaar hebben wij gelijk toegepast. In het huis van mijn zoon is de led adapter gemonteerd.” 

Via www.duec.nl/energiepakket kunt u een energiecoach aanvragen en er zijn nog een aantal energiebespaarboxen beschikbaar. In 2021 wordt het project uitgebreid met mogelijkheden voor huurders, houd uw lokale media in de gaten.