DUEC Huisbericht: Benesserlaan

18 mei, 2022 - Uitgeest

In een typische doorzonwoning uit 1971 heeft Thom van Son maatregelen genomen om over te kunnen gaan op een warmtepomp. Isolatie en ventilatie stonden hierbij voorop. 

Woning van Van Son (fotografie: Marijke Twisk)
Woning van Van Son (fotografie: Marijke Twisk)

Investeren in onderhoud en toch besparen 

Hoewel het in eerste instantie niet zijn idee was om in Uitgeest te gaan wonen, heeft Thom van Son zijn ééngezinswoning uit 1971 nooit meer verlaten. De typische doorzonwoning, waarvan er heel veel zijn in Uitgeest, heeft hij sinds zijn aankoop in 1984 steeds comfortabeler gemaakt.

“Dat noemt men tegenwoordig  verduurzamen, maar ik vind het een logische manier van onderhouden van je huis”, aldus Thom. 

“Veel stappen heb ik gezet als onderdeel van het onderhoud”, vertelt hij. “Bijvoorbeeld dubbelglas HR+ bij het vervangen van de kozijnen. Het huis heeft nog steeds de originele tegelvloer welke best koud aanvoelt.”  Toen er ook vochtproblemen ontstonden door omhoogkomend grondwater in de kruipruimte, zijn beide problemen opgelost met behulp van TonZon Isolatie aan de onderkant van de vloer. Ook het vervangen van de oude Cv-ketel door een Hoogrendementsketel scheelde veel in energiekosten, waardoor ook dat een logische keuze was. Een nieuwe kunststof voordeur heeft eveneens veel comfort opgeleverd, samen met het isoleren van de zolder waar zich een werkkamer en een grote hobbykamer bevinden.

 

Ventileren kan ook anders
Enkele jaren geleden heeft Thom radiator-ventilatoren en –folie aangebracht, waardoor hij al energie bespaarde. Tenslotte zorgt een TADO-systeem met digitale radiatorknoppen voor efficiënt stoken in de diverse ruimtes. Deze laatste stap is gedaan na bezoek van één van de energiecoaches van DUEC, die bij dat bezoek ook meteen het CO2 gehalte heeft gemeten.

Deze meting liet op bepaalde delen van de dag wel hele hoge waardes zien, dus ze zijn direct gaan uitzoeken wat voor ventilatiesysteem er kon worden geïnstalleerd. Doordat er geen buizen door het huis liepen die gebruikt konden worden voor ventilatie, zijn ze op een wat onconventioneel maar doeltreffend systeem uitgekomen: met mechanische toevoer en natuurlijke afvoer van lucht.

Koude lucht van buiten wordt onder de dakpannen naar binnen gezogen door een ventilatie-unit. Hierna gaat deze lucht naar de houten ombouw van een radiator op de overloop van de zolder, welke de lucht opwarmt. De warme lucht wordt vervolgens onderaan de trap het huis ingeblazen.

Afvoer van lucht gaat in de meeste huizen via het ventilatiesysteem, maar dan zouden er weer buizen door het huis nodig zijn, dus is er hier voor gekozen om met overdruk te werken.


Ten slotte is de Cv-ketel teruggezet naar 50 ⁰C, en na de winter van 2020-2021 goed te hebben doorstaan, is afgelopen winter de aanvraag gedaan voor een warmtepomp.

“Ik heb net de goedkeuring voor de vergunning binnen en ben blij dat ik straks een mooi voorbeeld ben van een huiseigenaar die, ook met isolatie van een standaardniveau, kan overstappen op een warmtepomp”, aldus een tevreden Thom.

 

Voor meer huisberichten kijk op www.duec.nl/huisberichten