Collectief zet zich in voor bouw houtzaagmolen op Erfgoedpark De Hoop

4 december, 2020 - Uitgeest

Vijf regionale erfgoedorganisaties, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) en de ondernemers die het Erfgoedpark De Hoop herontwikkelen zijn serieus met elkaar in gesprek om na te gaan of het mogelijk is hier toch nog een houtzaagmolen te bouwen. Daarnaast zijn er plannen om een monumentale loods op het terrein een museale bestemming te geven, waar onder meer het verhaal over de uitvinder Cornelis Corneliszoon van Uitgeest kan worden verteld.

 

 

Hoop voor Erfgoedpark de Hoop (foto: Anita Webbe)
Hoop voor Erfgoedpark de Hoop (foto: Anita Webbe)

De betrokken erfgoedorganisaties zijn de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, Stichting Uitgeester en Akersloter Molens, de Stichting Oer-IJ, Museum Kennemerland en de Vereniging Oud Uitgeest. De deelnemers aan de gelegenheidscoalitie hebben de handen ineen geslagen en willen zich onder de operationele naam het ‘Cornelis Collectief’ inzetten voor de nieuwe kansen die nu worden geboden. Inmiddels hebben er verkennende onderzoeken plaatsgevonden en is in kaart gebracht wat er voor komt kijken om de plannen uit te voeren. Er liggen offertes voor de molenbouw en er is een concept voor de museale inrichting van de houtloods gemaakt. Een plan van aanpak is naar het bestuur van het Raum gestuurd. 

Het Cornelis Corneliszoon van Uitgeest Collectief wil anderhalf miljoen euro investeren in de cultuurhistorische component van het Erfgoedpark De Hoop. Een aanzienlijk deel van dat bedrag moet van fondsen en sponsors komen. Belangrijk bij de werving is dat de initiatiefnemers kunnen beschikken over een startkapitaal als financiële basis. Daarom is door de erfgoedcoalitie een beroep gedaan op het RAUM met een formeel verzoek voor een substantiële bijdrage. 

 

De nieuwe inrichting van het Erfgoedpark, waarin een commerciële partij en erfgoedinstellingen elkaar hebben gevonden, sluit goed aan bij het toeristisch en recreatief beleid van het RAUM en de provincie Noord-Holland, waarin duurzame en authentieke profilering van de regio worden gepropageerd en bestaande voorzieningen elkaar moeten aanvullen en versterken. In die zin zien de initiatiefnemers het project als een investering die ook in praktische zin iets oplevert. Met de werkende houtzaagmolen en de museaal ingerichte loods op het Erfgoedpark zal het RAUM-gebied als recreatiebestemming meer te bieden hebben en aantrekkelijker worden. Niet alleen voor bezoekers van buiten, maar ook voor de bewoners in de regio. 

 

Bekijk hier het plan van aanpak , welke ook staat vermeld op de website OerIJ.eu