Burgerparticipatie Uitgeest

16 december, 2020 - Uitgeest

In de raadsvergadering van 10 december heeft de voltallige Raad ermee ingestemd om een door Uitgeest Lokaal ingebracht initiatiefvoorstel over burgerparticipatie verder uit te gaan werken. Uitgeest Lokaal had al eerder moties van die strekking ingediend maar daar was steeds geen meerderheid voor. Want met burgerparticipatie regel je hoe de burger zich direct met de politiek bemoeit. En veel partijen zijn van mening dat het stemgedrag van de kiezer voldoende mandaat moet zijn om vier jaar lang namens hen te mogen spreken.

Maar is dit zo? Lees verder onder de foto:

Foto: Poul van den Kommer
Foto: Poul van den Kommer

In ons dorp zijn er verschillende projecten die moeizaam verlopen, zoals de tijdelijke woningen aan de Benesserlaan en het Centrumplan. Actiegroepen worden in het leven geroepen die ageren tegen de vaak onduidelijke plannen. Politieke partijen die zich dit aantrekken zijn dan ook van mening dat een project sneller doorlopen kan worden door aan de voorkant meer tijd te nemen voor de ideeën en eventuele bezwaren van de omwonenden. Andere partijen die burgerparticipatie lastig vinden zetten betrokken burgers liever weg als nimby’s (Not In My Backyard). Die hebben liever niet dat je voor je eigen belangen opkomt.

Hoe zit dat met die Omgevingswet? Deze wet is inmiddels door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen. De basis hiervan, vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s), regelen alles voor de leefomgeving en de wet zelf zal een verregaande vereenvoudiging van het stelsel van wetgeving zijn. Door tientallen wetten en honderden regels te bundelen in één nieuwe wet wordt ontwikkeling en beheer van de leefomgeving vereenvoudigd. Een sterke verbetering en de grootste wijziging van de leefomgeving sinds de invoering van het parlementaire stelsel. Ook zal een 'one stop' bij het digitale loket van de gemeente bijdragen aan het eenvoudiger afwikkelen van vergunningsaanvragen. Voor de burger dan tenminste, de gemeente moet achter het loket flink aan de bak. De wet is aangenomen maar zal waarschijnlijk pas in 2022 worden ingevoerd. Reden hiervan is het Digitaal Stelsel Omgevingswet en… burgerparticipatie. Het staat overigens elke gemeente vrij om deze twee zaken zelf in te vullen.

Vandaar dat in Uitgeest nu begonnen wordt met het nadenken hoe burgerparticipatie het best tot zijn recht komt. Uitgeest Lokaal zegt in elk geval: doe het SMART. Wilt u reageren of heeft u ideeën over burgerparticipatie, laat het ons weten. Dat zien wij ook als burgerparticipatie. U kunt ons mailen op info@UitgeestLokaal.nl

Dannij van der Sluijs