Behoud van oudere jeugd FC Uitgeest

2 maart, 2021 - Uitgeest

We staan aan de vooravond van versoepelingen die ook (positieve) gevolgen hebben voor de sport. Zo wordt de leeftijdsgrens voor ‘onbeperkt’ voetballen verhoogd tot 27 jaar. Ook voor de jeugdafdeling heel fijn. Want de grens lag op 18 jaar, wat betekende dat een groot deel van de O19 niet (optimaal) kon trainen. Immers, in die sectie zitten ook 18-jarigen. Naast weer gewoon kunnen trainen, geeft het ook uitzicht op meer onderlinge wedstrijden.

 

Vincent van den Berg, jeugdvoorzitter FC Uitgeest (aangeleverde foto).
Vincent van den Berg, jeugdvoorzitter FC Uitgeest (aangeleverde foto).

Dit alles is heel fijn als je het plaatst in een breder perspectief. Eén van de thema’s binnen FC Uitgeest (maar ook binnen de KNVB en de gehele sport) is hoe wij oudere jeugd kunnen binden en behouden. Al langere tijd zien we oudere jeugd (zo vanaf 14 jaar) afhaken en Corona maakt het alleen nog maar zorgelijker. Voor het bestaansrecht van de club is het van belang dat er gezonde doorstroom plaatsvindt vanuit de junioren naar de senioren. Naast aanvulling richting de selectie stellen wij ons als doel om elk seizoen minimaal 1 team vanuit de O19 door te zetten naar de senioren. Dat is de afgelopen seizoenen goed gelukt met bijvoorbeeld de huidige zaterdag 2 en zaterdag 3.

Redenen waarom oudere jeugd afhaakt, zijn heel divers. Van het hebben van een bijbaantje tot krijgen van verkering tot verhoogde studie-aandacht tot geen zin meer hebben om te voetballen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij als jeugdbestuur er ook niet helemaal de vinger op kunnen leggen. Punt is dat het ook best uitdagend is om met de doelgroep in verbinding te blijven. Terwijl iedereen voor het gevoel 24/7 op zijn smartphone zit, is het niet vanzelfsprekend dat er ook contact is. En met contact bedoel ik ook wat er leeft en speelt bij onze pubers. Dat raakt natuurlijk niet alleen het voetbal. 

Om de doelgroep te informeren, zijn wij zoekende naar de juiste manier waarop. Mails worden niet of nauwelijks gelezen, artikelen op de website al helemaal niet. Social media is wel een platform, al vindt mijn generatie (bijna vijftigers) Facebook al heel spannend. De jeugd vindt Facebook al echter een gepasseerd station en zit meer op Insta(gram) en op TikTok (en waarschijnlijk is zelfs dat alweer achterhaald). Hierin gaan we overigens geholpen worden door een student, heel fijn.

Wij als jeugdbestuur zijn ervan overtuigd dat, als de basis op orde is, er minder reden is om te stoppen. Met de basis op orde bedoelen wij dat voor elk team goede leiders en trainers beschikbaar zijn, de kleding en materialen op orde zijn en er een gezonde sfeer heerst binnen het team. Binnenkort starten we weer met het proces rondom de teamindelingen, daarover meer in mijn volgende artikel. Naast voetbal hopen wij dat binnen teams voldoende aandacht is voor andere leuke zaken. Op dit moment is het lastig om uitjes te organiseren bijvoorbeeld maar sfeer kan ook door andere zaken worden bepaald. Het zou niet zo moeten zijn dat je stopt omdat je je team niet meer leuk vindt. Met de aantekening dat een ieder een bijdrage kan leveren aan de teamspirit. Leiders, trainers maar zeker ook de spelers. Wij als jeugdbestuur willen graag alle ruimte geven voor het ontplooien van initiatieven. De coördinatoren hebben dit met de secties gedeeld.

Weer even terug naar het nu. De KNVB heeft het plan om vanaf half april te starten met de zogenaamde Regio Cup. Laten we hopen dat dat doorgang kan vinden, zodat we ons ook weer kunnen meten aan teams van andere clubs. En het weer een beetje op normaal gaat lijken. Mocht naar aanleiding van dit artikel interesse gewekt zijn om iets te organiseren of zijn er vragen, schroom niet om met mij contact op te nemen (jeugdvoorzitter@fcuitgeest.nl of 06-22603317). 

Vincent van den Berg

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
Hans Weeren
Hans Weeren
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen