Alle tijd

6 juli, 2022 - Uitgeest

Hoe komt het dat de tijd om lijkt te vliegen als je op vakantie bent en sowieso naarmate je ouder wordt? Marjolein schrijft erover in haar nieuwste column.

Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)
Marjolein Geldermans (aangeleverde foto)

Mijn lief en ik gingen kortgeleden op vakantie naar Korfoe en Paxos, twee mooie Griekse eilanden. We hadden gezorgd voor de nodige afwisseling door op verschillende plekken te bivakkeren en uiteenlopende activiteiten te ondernemen, waardoor de vakantie heel lang leek te duren. We genoten volop van het Griekse leven, onze wandelingen door de olijfboomgaarden en de eindeloze tijd die voor ons lag. Maar nu we weer thuis zijn en het leven zijn gewone loop neemt, lijkt de vakantie omgevlogen. Dat brengt mij op het boek dat ik las over onderzoek naar tijdsbeleving en geheugen, en waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.
Tijd is een bijzonder fenomeen omdat de beleving ervan vaak niet overeenkomt met de klok. Denk maar aan vakantie; die eerste week in een nieuwe omgeving zijn er zoveel indrukken en belevenissen dat de dagen lang duren. Maar daarna, als alles een beetje gewoner wordt, je een beetje gewend raakt en een ritme ontwikkelt, lijkt de laatste helft van de vakantie om te vliegen. Je begint alweer te denken aan thuis, zou de tijd wel willen tegenhouden, maar die laatste dagen zijn zo voorbij. Hoe kan dat? Een verklaring ligt in het opbouwen van intense herinneringen. Voor een kind bijvoorbeeld lijkt de tijd eindeloos te duren. Het kan zich voortdurend verwonderen over al het nieuwe. Achter elkaar vormen zich bijzondere en levendige indrukken die worden opgeslagen in het geheugen. Dit rekt als het ware de tijd uit. Terwijl als je ouder wordt de tijd juist sneller lijkt te gaan. Je hebt al veel gezien en meegemaakt, de dagen gaan meer op elkaar lijken, het leven wordt wat monotoner. Terugkijkend doet de vraag zich voor (ik citeer): “Alwéér een jaar voorbij, wat heb ik ermee gedaan? Wat heb ik gezien, gevoeld, bereikt?” Het jaar lijkt omgevlogen.

Als je de beleving van tijd wilt verlengen vul het dan met veel nieuwe dingen. Bouw levendige herinneringen op die, als je terugkijkt, een lange rij vormen in de tijd die achter je ligt, waardoor je tijdsbeleving zich uitstrekt. En daar komt nog bij, zo blijkt uit het onderzoek, dat aandachtig zijn helpt bij het verlengen van de tijd omdat het nóg meer levendigheid geeft aan je ervaringen.
Dus vier het leven en maak mooie herinneringen. Het is maar een tip.
Ik ga dit weekend kamperen op Texel, met al mijn aandacht. Lijkt mijn leven weer wat langer.

Marjolein Geldermans