Lot oprijlaan Landgoed Marquette nu in handen van rechter

8 februari, 2019 - Nieuws

Peter Dicker (voormalig persvoorlichter van de gemeente Uitgeest) strijdt hij middels een actiegroep voor het behoud van bomen aan de oprijlaan van Marquette.  

Bestuursrechter J.H.A.C. Everaerts beslist uiterlijk 21 februari 2019 of 46 monumentale beuken en linden langs de entree van de oprijlaan van landgoed Marquette op korte termijn in één keer kunnen worden gekapt en vervangen door jonge aanplant.

De monumentale entree van de oprijlaan van landgoed Marquette (augustus 2011) foto: Peter Dicker
De monumentale entree van de oprijlaan van landgoed Marquette (augustus 2011) foto: Peter Dicker

Tijdens een zitting in het gerechtsgebouw in Haarlem legde onze raadsman Koos van Driel donderdagmorgen 7 februari luid en duidelijk uit waar Joke Hoobroeckx (Milieudefensiegroep GOED-AARDIG) en Peter Dicker (actiegroep Behoud Bomen Oprijlaan Marquette) sinds augustus 2011 aanhoudend bezwaar tegen hebben gemaakt. Dat is: nota bene met het argument 'cultuurhistorie' beeldbepalende en gezonde bomen die twee wereldoorlogen en talloze stormen hebben overleefd en met hun grote verschillen in leeftijd, stamomvang en wisselende plantafstanden niets meer of minder dan levende cultuurhistorie zijn, als groep omhakken...

Op iedere andere plek in Heemskerk zouden ze worden bewonderd en in ere gehouden, maar volgens het PWN - aanvrager van de kapvergunning - staan ze op de verkeerde plek: langs de oprijlaan. Want die moet volgens PWN en het college van Heemskerk vooral uniform en eenvormig worden. 

Een heel andere opvatting van cultuurhistorie dus: 'onze' levende en continue natuur- en cultuurhistorie versus de uniformiteit van de tekentafel van PWN en college. Vijfenhalfduizend Heemskerkers hebben zich de afgelopen zevenenhalf jaar achter onze visie geschaard. De gemeenteraad van Heemskerk deed dat op 30 januari 2014 ook, met negentien stemmen tegen wijf. De nieuwe raad nam afgelopen 7 november een motie aan om de kap voorlopig op te schorten tot er een integraal plan is voor het hele landgoed. Dat alles legde niet genoeg gewicht in de schaal. En zo kwamen we met steun van veel donateurs (voor het betalen van de griffierechten bij de rechtbank) tot ons laatste redmiddel, het instellen van een beroep tegen de vergunningverlening. Een beroep dat gisterenmorgen (donderdag 7 februari 2019) diende, met ruime belangstelling op de publieke tribune. 

De toekomst van de door zoveel Heemskerkers, ex-Heemskerkers en bezoekers bewonderde bomen ligt nu in handen van de rechter. Wij hebben hem van harte uitgenodigd nog een kijkje te komen nemen op de oprijlaan voordat hij tot zijn uitspraak komt. Duimen maar...

Petrusdicker.WordPress.com
Foto onder via Twitter: Peter Dicker