Landschapsexcursie op de fiets vanaf Fort K'IJK

1 augustus, 2020 - Uitgeest

*Lees het landschap op een heel nieuwe manier*

Fietsexcursie met gids vanaf Fort K'IJK, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest
Zondag 13 september van 13.00 tot 16.00 uur
Let op: Neem je eigen fiets mee!

Verdere informatie is te lezen onder de foto:

 

 

Foto: Harm Botman
Foto: Harm Botman

Het landschap rond de Crommenije heeft een heel bijzondere geschiedenis. Tot in de vroege middeleeuwen lag hier een uitgestrekt moeras hoog boven zeeniveau met diverse veenriviertjes. Vanaf het jaar 1000 na Christus werd het moeras bewoonbaar gemaakt door er vele sloten in te graven. Het gevolg was dat de veenbodem door inklinken en oxidatie begon te dalen, de rivieren steeds breder werden en tot grote meren uitbreidden. Zo onstonden de Wijkermeer en het Uitgeestermeer. Deze twee meren werden met elkaar verbonden door een waterloop die de naam Crommenije kreeg. Omdat het gebied tot onder zeeniveau zakte kon het buitenwater via de Zuiderzee, het IJ en het Wijkermeer binnendringen. Het werd belangrijk om dijken aan te leggen. Al in de 12e eeuw werd de St. Aagtendijk rond Beverwijk aangelegd en deze werd in de 13e eeuw verlengd tot Uitgeest en Akersloot. Hierdoor ontstonden de veenpolders Uitgeesterbroek- en Woudpolder. Deze natte strook land bleek ook geschikt te maken voor de Stelling van Amsterdam die hier eind 19e eeuw werd aangelegd. Vele polders konden onder water worden gezet om de toegang tot Amsterdam voor de vijand te blokkeren.

Je kunt het niet voorstellen, maar De Crommenije en deze Middeleeuwse dijken werden belangrijke transportaders voor zowel land als waterverkeer. Nu vormt het vogelrijke groen/blauwe buffer tussen Zaanstad en 'Staalstad' en zijn zijn het nu vooral de recreatieve fietsers die je hier tegenkomt.

We doen voordat we vertrekken eerst de audiotour door het Fort.

Landschapsexcursie per fiets - Noordelijke lus
Verken op zondag 13 september dit bijzondere landschap op de fiets onder leiding van een gids van Stichting Oer-IJ. Fietsend langs de oevers van de Cromme IJe en de Woudpolder kom je alles te weten over dit middeleeuwse landschap.

De fietstocht wordt u aangeboden door Fort K'IJK en Landschap Noord-Holland in samenwerking met Stichting Oer-IJ (www.oerij.eu)

Tickets
Tickets zijn verkrijgbaar via www.landschapnoordholland.nl
Donateur € 5,00
Standaard € 5,00

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Eetcafé Klaas
Eetcafé Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen