DNHBB geeft studenten snelcursus bierbrouwen

25 september, 2018 - Nieuws

Voor hun studie aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA), kreeg Mike Olgers uit Uitgeest samen met drie medestudenten tijdens hun 'Minor ondernemerschap' opdracht om een eigen bedrijf te starten. De studenten besloten om een eigen blond-bier te lanceren. Eigenaar Kees Schouten van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (DNHBB) voorziet de ondernemers in spé graag van adviezen en helpt hen met het recept.

Vlnr: Lars Kerkhoff, Mike Olgers, en Pim Bronts, bij 'hun' 2000-liter tank. Laura Knip niet op foto wegens ziekte (foto: Anita Webbe
Vlnr: Lars Kerkhoff, Mike Olgers, en Pim Bronts, bij 'hun' 2000-liter tank. Laura Knip niet op foto wegens ziekte (foto: Anita Webbe

Mike Olgers, Pim Bronts uit Amstelveen (Bedrijfseconomie), Lars Kerkhoff uit Haarlem (Commerciële economie) en Laura Knip (Sociaal Maatschappelijke dienstverlening) uit Heiloo waren er na hun brainstormsessie op Texel helemaal uit: Het moest een heerlijk blond-bier worden met een vleugje sinaasappel. 

"We hebben iets met bier: op de eerste plaats is het lekker en staat voor gezelligheid," vertelt Mike enthousiast. "Er bestaan al veel soorten speciaal-bier, toch zien we dit als een mooie uitdaging om een lekker fruitig 'storytelling/ feelgood' biertje op de markt te zetten. Op de eerste plaats ging onze gedachten uit naar Alkmaar Ontzet, naar de overwinning op de Spaanse overheerser in 1573. Het nieuwe blond-biertje dat 'Bierkout' gaat heten krijgt daarom ook een vleugje Spaanse sinaasappel mee. Met deze ideeën gingen ze dinsdag 25 september voortvarend aan de gang bij DNHBB. Er moest immers op een dag 2000 liter gebrouwen worden, goed voor 6000 flesjes bier...

 

Brouwen in een dag

 

"Het brouwen duurt slechts één dag, maar daarna duurt het nog acht weken voordat het bier klaar is voor consumptie. Mooi op tijd voor december, de belangrijkste verkoopmaand voor speciaalbier," aldus Kees Schouten. "Voor dit speciaalbier zijn gedroogde sinaasappelschillen ingekocht die uiteindelijk de specifieke smaak zullen geven."

 

Al om 7.00 uur werden de ketels door verbranding van pellets opgestookt. Moutkorrels worden opengebroken om het zetmeel vrij te maken, het zogenaamde 'Schroten'. Daarna volgt het 'maischen': het zetmeel omzetten naar suiker. Suiker en gist zorgen samen voor alcohol en CO2. Alles wordt gefilterd: de vaste stoffen blijven achter. De smaak, kleur en geur uit het mout komt in het filtraat, 'wort' genaamd. Na het koken van de wort worden hoppen en kruiden toegevoegd en het geheel afgekoeld tot 20 graden. Eenmaal overgepompt naar de vergistingstank alwaar het gist wordt toegevoegd, duurt het twee weken voordat alles wordt overgeheveld naar de lager-tank. De troebelheid zakt uit en de smaak ontwikkelt zich. In de meng-tank wordt uiteindelijk de bottelsuiker bijgemengd. Na het afvullen in de fles ontstaat na-vergisting gedurende de twee weken in de warme kamer. Doordat de Co2 niet meer kan ontsnappen, ontstaan de bubbels in het bier. 

 

"We leren veel tijdens het proces. Mooi dat we er vanaf begin- tot eindproduct bij betrokken zijn," aldus Lars. "Na het brouwen volgt de promotie, de verkooptechniek, marketing, juridisch met begeleiding van de schoolcoach. Van start tot eindproduct. Tot februari, het eind van onze 'Minor' willen we, mits alles gaat lopen, het proces doorzetten naar andere biersoorten in andere steden." De studenten zijn enthousiast en hopen stilletjes op een gat in de markt. Mike stelt ons gerust: "Dit bier zal vanwege de achterliggende gedachte vooral in Alkmaar gepromoot gaan worden, maar gelukkig blijft er van de 6000 flesjes bier genoeg over om ook aan vrienden, kennissen en familie te laten proeven!"

 

foto: handjevol pellets om de ketels op te stoken

 

 

Tekst: Anita Webbe