Check jouw zwemwater

30 juli, 2020 - Uitgeest

Het wordt de komende dagen erg warm. Mocht je overwegen om te gaan zwemmen: het water bij recreatiegebied Dorregeest kan ieder moment aangemerkt worden met een 'negatief zwemadvies'. Bij het Zwaansmeer geldt een waarschuwing voor blauwalg. Wil je weten waar wél veilig gezwommen kan worden check dan https://www.zwemwater.nl/ 

Meer informatie over zwemmen in open water lees je onder de foto.

Archieffoto: Marianne Jonker
Archieffoto: Marianne Jonker

Veilig zwemmen

Zandwinplassen
Zandwinplanssen zijn in de regel niet geschikt om in te zwemmen. De oevers kunnen gaan schuiven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Zandwinplassen zijn verboden terrein. Sommige oude zandwinplassen zijn geschikt gemaakt om in te zwemmen. Ga alleen zwemmen in een zandwinplas als dit een officiële zwemplek is.

Troebel water
Als water troebel is, wil dat niet altijd zeggen dat de waterkwaliteit slecht is, maar het is wel onveilig. Zwevende (zand-)deeltjes in het water maken het water ondoorzichtig. Daardoor is niet goed te zien hoe diep het water is en of er voorwerpen op de bodem liggen die gevaarlijk of hinderlijk zijn bij het zwemmen. Duik daarom nooit in troebel water.

Onderkoeling
De temperatuur van het zwemwater is vaak veel lager dan die van het lichaam (het water in de Noordzee is 's zomers gemiddeld 18 graden, de lichaamstemperatuur is rond de 37 graden). Daardoor kun je bij het zwemmen onderkoeld raken. Dit gebeurt aak ongemerkt. De eerste verschijnselen zijn: bleke huid, rillen, uitputting en coördinatieverlies.

Kramp
Koud zwemwater kan kramp veroorzaken. Het kan plotseling opkomen. Soms is het dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen.

Onweer
Begint het te onweren of zie je dat er onweer op komst is, verlaat dan zo snel mogelijk het water en het strand. In het water en op het strand vormen badgasten vaak het hoogste punt. Ze lopen daardoor een verhoogde kans geraakt te worden door de bliksem.

Zwemmen in zee
Elk jaar komen er langs de kust mensen in de problemen doordat ze in een mui terechtkomen. De mui is op zich niet gevaarlijk maar wel als je in paniek raakt. Wat je moet doen als je in een mui raakt, wordt in dit filmpje helder uitgelegd:

 

 

 

Bronnen: Zwemwater.nl en Rtlnieuws

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Eetcafé Klaas
Eetcafé Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen