Binnenmeerschool op excursie naar HVC in Alkmaar

23 januari, 2019 - Nieuws

Van stortplaats naar een bron van groene energie

 

Op dinsdagochtend 22 januari vertrok groep 8 van de Binnenmeerschool in Uitgeest naar de  energie- en grondstoffen bedrijf HVC in Alkmaar. Tijdens een presentatie en rondleiding leerden de kinderen op een boeiende wijze over de doelstellingen en activiteiten van HVC. De kinderen werden vooral bewust gemaakt van wat zij kunnen bijdragen aan de oplossingen van het afvalvraagstuk.

 

 

Leerling Binnenmeerschool kijkt naar restafvalverbranding in progress bij HVC Alkmaar (foto: Anita Webbe)
Leerling Binnenmeerschool kijkt naar restafvalverbranding in progress bij HVC Alkmaar (foto: Anita Webbe)

Doelstelling en activiteiten HVC

Op de eerste plaats is het belangrijk dat afval zo goed mogelijk gescheiden wordt. Door de verschilllende afvalstromen apart in te zamelen kunnen deze als grondstoffen opnieuw worden gebruikt en kan er zelfs energie uit gewonnen worden. Al meer dan tien jaar levert HVC groene energie aan 46 aangesloten gemeenten en 6 waterschappen en helpt hen op weg naar een duurzame, zelfvoorzienende samenleving. Huishoudens scheiden steeds beter hun gft afval, een mooie ontwikkeling! Dit apart ingezamelde gft afval wordt naar Middenmeer getransporteerd, om vervolgens tot biogas te worden vergist en tot compost te worden verwerkt.  Bij de afvalenergiecentrale in Alkmaar komt het restafval dat verbrand wordt omdat het niet meer recyclebaar is.  

 

Van gas naar kringloopenergie

Zonne- en windenergie groeien beide spectaculair snel. Nu we gestimuleerd worden om van het gas af te gaan, zullen onze huizen en bedrijven op een duurzame manier verwarmd moeten worden. HVC speelt een grote rol met betrekking tot duurzame warmtebronnen: van afvalverbranding naar bio-energie en aardwarmte. Mede dankzij het milieubewustzijn bij het afvalscheiden kan HVC helpen bij de ingewikkelde klus om bedrijven en huishoudens mee te nemen in het afscheid van aardgas naar aansluiting op duurzame warmte. 

 

HVC als nutsbedrijf

Wat HVC al deed dat al met afvalinzameling- en scheiding, kunnen zij ook met energie. Onder de naam HVC KringloopEnergie wordt ook energie aan huishoudens geleverd. Deze energie wordt gehaald uit 5 bronnen, wind, zon, biomassa, warmte en gft. Door de realisatie van wind- en zonneparken op drie voormalige stortplaatsen waaronder Alkmaar zal de hoeveelheid groene energie nóg verder toenemen. 

 

Meer informatie is te vinden op www.hvcgroep.nl

Foto's: Anita Webbe
Bron: HVC Groep