Online participatie blijkt een mooie aanvulling

8 juli, 2020 - Uitgeest

Participatie- en informatiebijeenkomsten organiseren in coronatijd vraagt om een andere aanpak. Elkaar ontmoeten om plannen toe te lichten was uiteraard niet mogelijk. Om de inwoners toch zo goed mogelijk te blijven betrekken bij de plannen, hun reactie daarop te horen en met hen in gesprek te gaan heeft het gemeentebestuur nieuwe mogelijkheden uitgeprobeerd. Op 22 en 29 juni hebben in de gemeente Uitgeest de eerste digitale participatiebijeenkomsten plaatsgevonden. Deze gingen over de nieuwbouwplannen op de Bibliotheeklocatie en het Kindcentrum op de Paltroklocatie.

Foto: Free photo via Pixabay
Foto: Free photo via Pixabay

Een royale meerderheid van de deelnemers van beide sessies heeft laten weten erg tevreden te zijn over deze digitale bijeenkomsten. Zij konden hun opmerkingen en vragen goed kwijt en waren tevreden over de informatie die werd gegeven. Bestuurders en ambtenaren vinden deze alternatieve digitale participatiebijenkomsten ook een goede aanvulling. Juist omdat iedereen individueel zijn bijdrage goed kon leveren. Aanvullend op de bijeenkomst is zowel de presentatie als de opname van de bijeenkomst op de website van Uitgeest geplaatst. Net als een enquêteformulier, waardoor maximale input mogelijk is.

Voor beiden bijeenkomsten is het digitale platform Zoom gebruikt. Daarvoor kon iedereen zich aanmelden waarna een toegangscode werd toegestuurd. Met behulp van een ervaren gespreksleider zijn de inwoners en belangstellenden met de projectleider, architect en andere experts in gesprek gegaan. Na de presentatie werd door poll-vragen en via de ‘chat-functie’ ingegaan op de vragen en opmerkingen die leefden onder de aanwezigen.

Al met al is de conclusie dat de digitale bijeenkomst een blijvertje is waarvan in de toekomst nog veel vaker gebruik zal worden gemaakt. En voor degene die om welke reden dan ook niet deel kan nemen is er altijd de mogelijkheid om contact op te nemen met de gemeente en een gesprek te hebben. Zo heeft iedereen toegang tot dezelfde informatie

 

 

Bron: Gemeente Uitgeest.