Oekraïense met eigen kunst bij Atelier Joop Koopman tijdens Kunstroute

23 juni, 2022 - Uitgeest

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni wordt de Kunstroute Uitgeest 2022 weer georganiseerd. Op diverse locaties in het dorp kan men prachtig werk bewonderen van Uitgeester kunstenaars. Op De Kuil 3 is niet alleen de beeldende kunst van Joop Koopman te zien, maar ook het keramische werk van de jonge Oekraïense Lada. 

Joop Koopman met special guest: Lada Zinovyeva (fotografie: Anita Webbe)
Joop Koopman met special guest: Lada Zinovyeva (fotografie: Anita Webbe)

Lada is gevlucht uit haar geboortestad Kiev, zij woont op dit moment in Uitgeest. Via huisarts Dirk Jan van Wijk kwamen Joop en Lada met elkaar in contact. Vanaf het eerste moment was er een klik, technieken werden uitgewisseld, materialen werden aangeschaft (met dank aan Keramikos te Haarlem) en Lada kon van start in het atelier van Joop.

Keramische beelden
Lada Zinovyeva (25) is geboren in Kiev en de dochter van een Oekraïnse bioloog (moeder) en een Nederlandse documentairemaker (vader).
Zij heeft zich gespecialiseerd in het maken van keramische beelden. Met haar kunst probeert ze altijd in contact te zijn met de natuur én probeert zij te begrijpen hoe mensen omgaan met het klimaat en het leefmilieu.
In 2017 begon Lada als administratief medewerkster bij een kunstopleiding, een jaar later (2019) gaf ze er zelf kunstlessen. In 2020 startte Lada haar eigen Artschool voor kinderen. In de toekomst, wanneer de oorlog voorbij is, hoopt ze haar werk op de Artschool voor kinderen weer op te pakken.
“De klei die ik gebruik is erg flexibel, zacht en kalmerend voor mij als ik ermee werk. Voor mij is het belangrijk om ervaringen uit het verleden vast te leggen.”
Lada is geïnspireerd door de kunstenaar Shinchi Savada, “Zijn creaties zijn hoofdzakelijk bedekt met een grote hoeveelheid spikes. Deze spikes symboliseren niet alleen een effectief verdedigingssysteem maar zijn ook het symbool van voelsprieten die je helpen om de signalen vanuit de wereld om je heen te begrijpen.”

Van Kiev naar Uitgeest
Op de vraag hoe zij in Uitgeest terecht is gekomen nadat zij uit Kiev vluchtte, antwoordt ze: “Ik herinner me mijn eerste dag in Uitgeest. Gebiedsregisseur Yvonne Groen bracht mij naar ‘mijn’ nieuwe huis, dat ik met twee andere Oekraïense vrouwen deel. Ik heb een kleine slaapkamer, waar ook de wasmachine staat. Yvonne verwachtte eigenlijk iemand met een kind dus ik moest lachen om het dekbed met een teddybeer erop. Toen ze vroeg of het naar wens was vertelde ik dat ik erg blij was met een eigen kamer waar ik ook echt alleen kan slapen. Na een maand in Italië in een hostel gewoond te hebben met 40 Oekraïners en met zeven mensen (jonge jongens en oude vrouwen) op één kamer is deze woning in Uitgeest een groot cadeau! Ik ontmoette al snel mijn buren die ook uit Oekraïne komen en werd getrakteerd op een traditionele Oekraïense maaltijd: gekookte aardappelen met haring en uitjes. De haring in Holland is erg smaakvol. Na het diner hadden we een bijeenkomst met tien andere mensen uit Oekraïne en drie jonge kinderen. Toen ik de volgende dag wakker werd kon ik nauwelijks geloven dat ik eindelijk in Nederland was, mijn tweede vaderland waar mijn roots liggen. Het was niet de eerste keer dat ik in Nederland was, maar deze keer voelde het surrealistisch en verwarrend. Ik verliet immers mijn moeder in Oekraïne en vluchtte via Italië richting Nederland, waar mijn vader vandaan komt.
Bij de kringloopwinkel kochten mijn buren en ik warme dekens voor weinig geld. Toen we hoorden dat de energieprijs zo hoog was, wilden we zo min mogelijk gebruik maken van de centrale verwarming. Wanneer we door Uitgeest lopen en fietsen merken we dat gezelligheid veel betekent voor Nederlanders. Elke tuin ziet er netjes en liefdevol verzorgd uit. ‘s Avonds fietsend door Uitgeest zien we door het raam de mensen zitten in hun verlichte huizen. Het ziet er zo warm en gezellig uit!”

Kunstroute
Wilt u de kunstwerken van Joop Koopman en Lada Zinovyeva komen bezichtigen? Dit kan tijdens de Kunstroute op 25 en 26 juni op De Kuil 3 tussen 11.00 en 17.00 uur.

Tekst: Anita Webbe

Volg ons

Uitgelicht

In4Hair
In4Hair
OSUradio.nl
OSUradio.nl
Eetcafé Klaas
Eetcafé Klaas
IJmond Nieuws
IJmond Nieuws
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Piet Putter Aannemers- en bouwbedrijf
Piet Putter Aannemers- en bouwbedrijf
Bootschappen Watersport
Bootschappen Watersport
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
DNHBB
DNHBB
FixEasy
FixEasy
DUEC
DUEC
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen