Flower of Kent in de tuin van Kapitein Rommel

13 maart, 2020 - Uitgeest

Ook al werd NLdoet Vrijdag 13 maart afgeblazen wegens het coronavirus, toch weerhield het Nico Brantjes uit Uitgeest niet om symbolische en op ludieke wijze een appelboom aan de Tuin van Kapitein Rommel te schenken. Deze appelboom, genaamd 'Flower of Kent', introduceerde fruitgeester Nico zelf in Nederland. Lees zijn verhaal onder de foto: 

foto's: Marianne Jonker
foto's: Marianne Jonker

"Het verhaal begint rond 2003 toen mijn zoon Remco studeerde op de Universiteit van Twente. Hij werd daar voorzitter van de studievereniging Isaac Newton. Vanuit die rol kwam hij in contact met diverse universiteiten waaronder ook de universiteit van Cambridge in Engeland. Tijdens wat correspondentie stuurde die universiteit wat takjes op van een appelboom die oorspronkelijk de boom bleek te zijn waaronder Isaac Newton de wat van de zwaartekracht bedacht (de wet van de vallende appel). Met de, in een Engelse krant opgestuurde, takjes van het ras Flower of Kent kwam Remco in het weekend thuis in Uitgeest. Ik heb hem toen voorgesteld de takjes als enten te gaan gebruiken om zo in het Nederland onbekende ras te introduceren. Dat lukte en na een paar jaren waren een aantal bomen opgekweekt. De eerste boom werd feestelijk geplant bij de Universiteit Twente. Een tweede boom werd in 2009 geplant in de boomgaard van Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk, die ik had ontworpen. Een tweetal overgebleven exemplaren vonden een plaats in mijn privétuin. Kapitein Rommel was een fervent liefhebber an tuinen en hij hield van Engelse fruitbomen. In zijn tuin staan veel Engelse rassen, maar uiteraard niet dít onbekende en unieke ras de Flower of Kent. Dit is vandaag, vrijdag 13 maart 2020 rechtgezet."

Op ludieke en symbolische wijze overhandigde fruitgeester Nico zijn appelboom aan Kapitein Rommel: Aan de inmiddels geplante boom werd met een lint een appel bevestigd. Door het lint door te knippen werd hiermee de boom symbolisch geschonken aan de Tuin van Kapitein Rommel. De appel viel op de grond, wat het verhaal over de zwaartekracht en Newton symboliseert.

 

 

 

 

 

Volg ons

Uitgelicht

OSUradio.nl
OSUradio.nl
Dok-10 Bar & Kitchen
Dok-10 Bar & Kitchen
Enorm Siro
Enorm Siro
Jachthaven Uitgeest
Jachthaven Uitgeest
Café-Restaurant Klaas
Café-Restaurant Klaas
Lekker aan de Haven
Lekker aan de Haven
Size Up
Size Up
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
SMC IJmond - Uitgeest fysiotherapeutisch centrum
Wat gaan we doen?
Wat gaan we doen?
Hans Weeren
Hans Weeren
FixEasy
FixEasy
Assumburg Koeltechniek
Assumburg Koeltechniek
De Groot Verzekeringen
De Groot Verzekeringen